Connect with us

BiH

Imovina SFRJ: Srbija konačno platila BiH za objekat ambasade u Ankari

Avatar

Published

on

Odalović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine SFRJ (Andeks B Sporazum o pitanjima sukcesije) održan je početkom mjeseca u Beogradu. On navodi da je izvršena podjela objekata u Ankari između Srbije i Bosne i Hercegovine i u Atini između Srbije i Sjeverne Makedonije, kao i da je podijeljen objekat u Braziliji.

“Izvršili smo podjelu u Ankari, razdužili obaveze prema BiH i sredili jedan od najljepših objekata u našoj diplomatskoj mreži”, rekao je Odalović. On je rekao da bi naredni sastanak trebalo da bude održan u Sarajevu.

Treba naglasiti da BiH od Srbije duže tražila konačno rješavanje statusa zgrade koju je Srbija koristila za potrebe svoje ambasade u Ankari, a koja je još 2011. dodijeljena BiH.

Inače, Srbija je nije željela ustupiti BiH jer je smatrala dijelom svog povijesnog nasljeđa s obzirom da predstavlja repliku beogradskog Bijelog dvora, a sada je konačno završena prodaja, a Srbija je platila svoje obaveze.

Prema ranijim informacijama, Srbija je Bosni i Hercegovini bila dužna isplatiti više od 550.000 dolara zbog njenog korištenja ambasade bivše SFRJ u Ankari, a koja je u međuvremenu pripala našoj zemlji.

(Klix)

Objava Imovina SFRJ: Srbija konačno platila BiH za objekat ambasade u Ankari pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement