Connect with us

BiH

Indonezija sa 788 etničkih grupa slavi raznolikost religija, kultura i…

Avatar

Published

on

Foto: FENA

Dan nezavisnosti Republike Indonezije obilježen je i u Sarajevu, gdje je u rezidenciji ambasadorice te azijske države priređena proslava.

Dan nezavisnosti Republike Indonezije obilježen je i u Sarajevu, gdje je u rezidenciji ambasadorice te azijske države priređena proslava.

Svečano odjevene u kolirtu batik svile, svjetski poznatog modnog brenda Indonezije u izradi tkanina, uposlenice ambasade i supruge uposlenika s djecom i svojim bračnim drugovima i kolegama koji su imali crna odjela, bijele košulje i crvene kravate, su u druženju obilježili Dan nezavisnosti svoje države.

Ambasadorica Republike Indonezije Amelia Achmad Yani je u skladu sa tradicijom svoje zemlje, nakon intoniranja himne i molitve za mir i prosperitet Indonezije, poslužila Pengerukan tumpeng, jelo od žute riže koje u Indoneziji simbolizira plodnost i prosperitet.

Foto: FENA Foto: FENA

Slične svečanosti, kaže ambasadorica Yani u izjavi za Fenu, organizirane su u svim ambasadama Indonezije širom svijeta, a posebna proslava priređena je u Jakarti u organizaciji predsjednika Republike Indonezije.

Sastavljena od preko 17.500 otoka, od kojih je više od 6.000 naseljeno, sa oko 255 miliona stanovnika, Indonezija je zemlja s mnoštvom etničkih grupa -788 pripadnika raznih naroda i plemena, religija (islam, kršćanstvo, hinduizam, budizam) te kultura i jezika. Indonezija je druga zemlja na svijetu po broju jezika, odmah iza Papue Nove Gvineje. Od 726 priznatih jezika, živih je 719, pet je izumrlo, a dva se govore isključivo kao drugi jezici. Službeni jezik je indonezijski.

Foto: FENA Foto: FENA

Priznajući ovu raznolikost kao blagoslov, utemeljitelji Indonezije proglasili su “Bhinneka tunggal Ika” ili “Jedinstvo u različitosti“ nacionalnim motom koji je ispisan na državnom grbu “Garuda Pancasila“ koji sadrži pet principa koji su vodilja u državnoj politici i nacionalnom razvoju Indonezije.

Foto: FENA Foto: FENA

Ta kulturna raznolikost Indonezije koju nazivaju “Hiljadu otočnom državom”, bila je istaknuta tokom ceremonije Dana nezavisnosti u palati Merdeka u Džakarti u subotu, 17. augusta. Gosti su bili u tradicionalnoj odjeći koja simbolizirali etničku pripadnost 34 provincije širom Indonezije. Otkako je predsjednik Joko Widodo (Jokowi) 2014. godine preuzeo dužnost, uveo je nacionalne nošnje kao obavezni dress code za godišnju ceremoniju Dana nezavisnosti.

Klix.ba

Objava Indonezija sa 788 etničkih grupa slavi raznolikost religija, kultura i jezika pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement