Connect with us

BiH

Indonezijski zdravstveni radnici primili vakcinu protiv COVID-19

Avatar

Published

on

Indonezijski zdravstveni radnici primili vakcinu protiv COVID-19

Indonezija je počela vakcinaciju zdravstvenih radnika i javnih službenika protiv COVID-19 u četvrtak, dan nakon što je predsjednik Joko Widodo primio prvu injekciju kineske vakcine Sinovac Biotech.

Ministarstvo zdravstva u prvoj fazi planira vakcinisati više od 1,3 miliona zdravstvenih radnika i 17,4 miliona javnih službenika.

Indonezija, četvrta najmnogoljudnija zemlja na svijetu, planira vakcinisati dvije trećine svoje populacije od oko 270 miliona ljudi – ili nešto više od 180 miliona ljudi.

“Pandemija još uvijek traje, a zdravstveni radnici prednjače u zbrinjavanju pacijenata s COVID-19”, rekao je zamjenik ministra zdravlja Dante Saksono.

Prvih 25 zdravstvenih radnika koji su dobili vakcinu bili su uposlenici bolnice Cipto Mangunkusumo u Jakarti.

Indonezijska uprava za hranu i lijekove dala je zeleno svjetlo za vakcinu koju je proizveo kineski Sinovac Biotech, nakon što je najviše islamsko tijelo u zemlji prošle sedmice navelo da vakcinu mogu dobiti i muslimani.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu. Ministarstvo zdravlja očekuje da će Indoneziji trebati 15 mjeseci da dovrši program vakcinacije, do marta 2022. godine.

Indonezija je u srijedu zabilježila dnevni rekord u infekcijama i smrtnim slučajevima COVID-19, s 11.278 novozaraženih i 306 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata. Zemlja je od početka pandemije zabilježila više od 858.000 infekcija i ukupno preko 24.900 smrtnih slučajeva.

BHRT

The post Indonezijski zdravstveni radnici primili vakcinu protiv COVID-19 appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement