Connect with us

Jajce Online

Ines Tanović: Film polako propada

Avatar

Published

on

Sarajevo Film Festival, njegovo 25. izdanje, svečano će biti otvoren 16. avgusta svjetskom premijerom igranog filma „Sin“ bh. rediteljice Ines Tanović. Bit će prikazan u okviru takmičarskog programa.

Savremena drama

– Za mene i cijelu ekipu izuzetna je čast što je SFF uvrstio film u takmičarski program, a nismo mogli ni sanjati da će jubilarno, 25. izdanje Festivala otvoriti film „Sin“. To je ispunjenje naših snova – govori nam Tanović.

U „Sinu“, između ostalih, igraju Uliks Fehmiu, Snežana Bogdanović, Emir Hadžihafizbegović, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i drugi, potpomognuti mladim snagama kao što su Dino Bajrović, koji igra glavnu ulogu. To je savremena drama o tinejdžeru Armanu i njegovoj potrazi za ljubavlju unutar porodice koja je četiri godine nakon njegovog usvajanja dobila i biološkog sina.

– Sve priče radim iz svoje intimne potrebe da se bavim temama koje razumijem i probleme koje prolazim – kaže Tanović.

Dodaje da ona, kao predsjednica Udruženja filmskih radnika, s kolegama radi na tome da se napokon usvoji zakon o kinematografiji, jer je najveći problem u finansiranju.

– Kad god nedostaje novca za druge segmente, onda se reže budžet kulture. A film je tu u kolokvijalnom smislu najskuplji. Političari misle da je to bacanje para, a ne vide da je to industrija koja zapošljava puno ljudi. Film smo radili s minimalnim sredstvima i sretni smo što smo uspjeli sve završiti u kratkom roku – ističe Tanović.

Administrativni aparat 

Smatra da je film sam dio problema u BiH.

– Samo smo jedna od industrija koja polako propada. Kultura u društvima kao što je naše, tranzicijsko, ne vodi računa ni o čemu osim da finansira administrativni aparat koji jede sve moguće što postoji – zaključila je Tanović.

Hobi uz dobro plaćen posao 

– Od filma se ne živi. Često kažem da je to meni samo hobi. To je lijepo zanimanje uz neki fini, dobro plaćeni posao, koji će omogućiti egzistenciju – kazala je Tanović.

(avaz)

Objava Ines Tanović: Film polako propada pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement