Connect with us

Jajce Online

Ines Tanović: Film polako propada

Jajce Online

Published

on

Sarajevo Film Festival, njegovo 25. izdanje, svečano će biti otvoren 16. avgusta svjetskom premijerom igranog filma „Sin“ bh. rediteljice Ines Tanović. Bit će prikazan u okviru takmičarskog programa.

Savremena drama

– Za mene i cijelu ekipu izuzetna je čast što je SFF uvrstio film u takmičarski program, a nismo mogli ni sanjati da će jubilarno, 25. izdanje Festivala otvoriti film „Sin“. To je ispunjenje naših snova – govori nam Tanović.

U „Sinu“, između ostalih, igraju Uliks Fehmiu, Snežana Bogdanović, Emir Hadžihafizbegović, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i drugi, potpomognuti mladim snagama kao što su Dino Bajrović, koji igra glavnu ulogu. To je savremena drama o tinejdžeru Armanu i njegovoj potrazi za ljubavlju unutar porodice koja je četiri godine nakon njegovog usvajanja dobila i biološkog sina.

– Sve priče radim iz svoje intimne potrebe da se bavim temama koje razumijem i probleme koje prolazim – kaže Tanović.

Dodaje da ona, kao predsjednica Udruženja filmskih radnika, s kolegama radi na tome da se napokon usvoji zakon o kinematografiji, jer je najveći problem u finansiranju.

– Kad god nedostaje novca za druge segmente, onda se reže budžet kulture. A film je tu u kolokvijalnom smislu najskuplji. Političari misle da je to bacanje para, a ne vide da je to industrija koja zapošljava puno ljudi. Film smo radili s minimalnim sredstvima i sretni smo što smo uspjeli sve završiti u kratkom roku – ističe Tanović.

Administrativni aparat 

Smatra da je film sam dio problema u BiH.

– Samo smo jedna od industrija koja polako propada. Kultura u društvima kao što je naše, tranzicijsko, ne vodi računa ni o čemu osim da finansira administrativni aparat koji jede sve moguće što postoji – zaključila je Tanović.

Hobi uz dobro plaćen posao 

– Od filma se ne živi. Često kažem da je to meni samo hobi. To je lijepo zanimanje uz neki fini, dobro plaćeni posao, koji će omogućiti egzistenciju – kazala je Tanović.

(avaz)

Objava Ines Tanović: Film polako propada pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement