7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

Inspekcija naložila UNSA-i da poništi diplomu doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je 3. aprila izdala rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77 Zakona o visokom obrazovanju KS oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović.

U skladu sa navedenim članom Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, visokoškolska ustanova je obavezna poništiti i oglasiti nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove.

Rok za izvršenje donesene upravne mjere je 15 dana od dana prijema rješenja, uz napomenu da je Univerzitet u Sarajevu dužan u roku od tri dana, nakon isteka roka za izvršenje dostaviti Inspektoratu dokaz o izvršenju Rješenja.

Podsjetimo, krajem marta ove godine Sebiji Izetbegović je oduzeto zvanje redovnog profesora Medicinskog fakulteta. Za poništenje njenog akademskog statusa bilo je 30 glasova za, osam suzdržanih i četiri protiv. Ranije je Senat odlučio poništiti zvanje magistra aktuelnoj direktorici KCUS-a na vanrednoj sjednici na kojoj se razmatrala analiza komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu.

klix.ba

Advertisement

Povezane vijesti

Španija spremna za Covid pasoše od juna

Jajce Online

Zbog spora oko vode na granici Kirgistan-Tadžikistan evakuirano 10 hiljada ljudi

Jajce Online

Reis Kavazović predvodio bajram-namaz u Begovoj džamiji: Dijalog je put do dogovora, a svađa i nepovjerenje do destrukcije

Jajce Online