5.8 C
Jajce
Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
BiH

Inspekcija u FBiH izvršila 1.982 kontrole nad formiranjem cijena i marži

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine  od aprila do decembra 2021. godine izvršili su 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora  izdate upravne mjere – rješenja o oklanjanju nedostataka.

Od ukupnog broja, kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosanskopodrinjskog, Zapadnohercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu su, prema dostavljenim informacijama, izvršili ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja.

Inspektori Federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, a što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga  u iznosu 106.400 KM.

Navedeno je da prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH iznosi oko 26 posto, odnosno kod manje od trećine kontrolisanih subjekata. U nekim od kantona se udio odstupanja od maksimalne visine marži kreće u rasponu od 35 do 53 posto (KS, BPK, HNK, K10, USK).

Kontrole se vrše kontinuirano, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, donesenim u aprilu 2021. usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno značajnim porastom nabavnih cijena iz uvoza.

Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za mjesec decembar 2021., potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u decembru porasle za 0,8 posto u odnosu na novembar, te za 6,5 posto u odnosu na decembar 2020. (godišnja inflacija).

– Molimo potrošače da uočene nepravilnosti prijave na telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected], ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo – kaže se u saopćenju iz FUZIP-a.

 

 

(raport.ba)

The post Inspekcija u FBiH izvršila 1.982 kontrole nad formiranjem cijena i marži appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Izgubio dvije domovine, u Banjaluci našao ljubav i dom

Jajce Online

U trgovinama nestašica flaširane vode, police opustošene

Jajce Online

Objavljena vremenska prognoza za naredna tri dana

Centralna.ba