17.7 C
Jajce
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022
BiH

Institucije i znamenitosti u Jajcu, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru obojene u narandžastu boju

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

U Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu.

Danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće. Uspoređujući brojke od 2019. godine (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50%. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47%.

Zbog svega navedenog Institut za razvoj mladih KULT je u saradnji sa gradskim vlastima u Jajcu, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru osvijetlio najznačajnije institucije i znamenitosti u tim gradovima u narandžastu boju.

#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://jajce-online.com/wp-content/uploads/2021/05/Plivski-vodopad-u-Jajcu-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://jajce-online.com/wp-content/uploads/2021/05/Gradska-vijecnica-u-Sarajevu-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(https://jajce-online.com/wp-content/uploads/2021/05/Banski-dvor-u-Banjaluci-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(https://jajce-online.com/wp-content/uploads/2021/05/Stari-most-u-Mostaru-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

Iz Instituta su saopćili da je zadaća cjelokupne javnosti uključiti se prvenstveno u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprječavanje i adekvatno prijavljivanje nasilja kojem svjedočimo. Dodali su da nasilje nad mladim ženama i djevojčicama posebno ostavlja tešku traumu s kojom se suočavaju cijeli ostatak svog života.

 

(Jajce Online)

The post Institucije i znamenitosti u Jajcu, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru obojene u narandžastu boju appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Za brutalno ubistvo monaha Stefana iz Šipova 18 godina zatvora

Jajce Online

Hrvoje Horvat ostaje selektor rukometaša Hrvatske

Jajce Online

Danas dvije posebne sjednice NSRS. Odluka o davanju vjerodajnice veleposlaniku Njemačke

Glavni Urednik
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!