Connect with us

Jajce

Investitor će Općini Jajce godišnje uplaćivati tek 28.000 KM, a od Jajčana primati 260.000 KM

Avatar

Published

on

MHE „Elektrobosna“ i MHE „Pijavice“ neće biti pogubne samo za rijeku Plivu, njenu floru i faunu, već i za budžet Općine Jajce. Uvidom u financijski dio projektne dokumentacije za ove dvije MHE, uočavamo ogromne novčane deficite koje će trpjeti stanovnici općine Jajce u narednih 30 godina – ukoliko Jajčani dopuste izgradnju MHE.

Koncesiona naknada za korištenje vode iznosi 3% od ukupnog godišnjeg prihoda MHE „Pijavice“ i MHE „Elektrobosna“. U ovom slučaju, to znači da će investitor za dvije MHE plaćati oko 40.000 KM na godišnjem nivou. Ovaj iznos se dijeli između kantona i lokalne zajednice: jedna trećina ide SBK, a dvije trećine Općini Jajce.

Drugim riječima, Općina Jajce će godišnje primati tek oko 28.000 KM od profita koji privredno društvo „Bosnia Green Energy Project“ bude pravilo od rada MHE „Elektrobosna“ i MHE „Pijavice“.

S druge strane, kroz podsticaje za obnovljive izvore energije, koje plaćaju građani kroz račune za struju, investitor će godišnje inkasirati nepunih 260.000 KM za količinu električne energije koja je prikazana projektom. Pojednostavjeno, to je 9.2 puta više novca nego što će investitor uplatiti Općini Jajce.

Ukupna investicija obje MHE je nešto više od 5,1 miliona KM, a kroz podsticaj* koji će investitor primiti tokom 30 godina koncesije, na račun će leći nešto više od 7,7 miliona KM. Dakle, građani Općine Jajce plaćaju dvije MHE kroz naknade za obnovljive izvore energije.

U projektu stoji da će nakon isteka 30-godišnje koncesije postrojenje pripasti Općini Jajce. To je uobičajna praksa s ovakvim MHE, ali treba naglasiti da je i njihov vijek trajanja otprilike toliki i da su one u pravilu nakon isteka koncesije skoro neupotrebljive.

 

* Podsticajni dio u referentnoj cijeni od 20% na tržišnu cijenu, u skladu s definicijom referentne cijene u Federaciji BiH.

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement