Connect with us

BiH

Inzko u UN-u dobio podršku u korištenju bonskih ovlasti

Avatar

Published

onPredstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) su iskazali zajedničku zabrinutost zbog postupaka političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, među kojima je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, formiranje rezervnog policijskog sastava u bh. entitetu Republika Srpska, negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca.
Takva reakcija većine predstavnika zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a saopćena je u srijedu, nakon redovnog polugodišnjeg obraćanja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti o stanju provedbe mira u BiH.
„BiH je važna zemlja na Balkanu. Očuvanje mira i stabilnosti, te osiguravanje dobrih odnosa među narodima, su u interesu međunarodne zajednice i regiona“, rekao je predstavnik Kine, nakon čega je iskazao nadu da će EUFOR nastaviti osiguravati stabilnost i sigurnost u BiH.
„Vijeće mora ostati veoma fokusirano na situaciju u Bosni te na podršku OHR-u i visokom predstavniku, koji ostaje vrhovni tumač civilnog aspekta Mirovnog ugovora, a to uključuje našu podršku korištenju bonskih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva“, rekao je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva Stephen Hickey.
Bonske ovlasti su mehanizam koji visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH daje mogućnost da nametne zakonska rješenja ukoliko političke stranke unutar BiH nisu u stanju postići dogovor. Također, te ovlasti znače i to da visoki predstavnik može smijeniti izabrane političare, ukoliko oni na bilo koji način krše Dejtonski mirovni sporazum, piše agencija Patria.
Hickey je pozvao političare u BiH da prekinu sa retorikom koja negativno utječe na odnose među narodima, ali i na mir i stabilnost u BiH.
„Naročito je zabrinjavajuće da pojedini zvaničnici koriste pozicije da podrivaju državne institucije te zastrašuju građane“, izjavio je Hickey, izdvajajući izmjene
Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, koje predviđaju uvođenje rezervnog sastava policije u tom dijelu BiH. Hickey je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava presudu Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku entiteta RS, koji je pred Međunarodnim sudom u Haagu osuđen za zločine i genocid tokom rata u BiH devedesetih.
„Jednostavno je neprihvatljivo da politički lideri i dijelovi društva nastavljaju negirati presude i genocid u Srebrenici, iako su ga potvrdila dva međunarodna suda“, rekao je Hickey.
Podršku OHR-u, visokom predstavniku i korištenju bonskih ovlasti dala je i predstavnica Poljske, predstavnici Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država.
Predstavnica Francuske je konstatirala da trenutna situacija u BiH potvrđuje da BiH treba pažnju Vijeća sigurnosti. Podsjetila je da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel krajem aprila iskazali podršku stabilnosti zapadnog Balkana.
Predstavnik SAD-a Jonathan Cohen je izjavio: „Potvrđujemo da opcija korištenja bonskih ovlasti ostaje legitimno pravo visokog predstavnika“, poručio je Cohen.
Pozivi na gašenje OHR-a, smatra predstavnik SAD-a, dolaze od onih koji žele destabilizaciju zemlje.
Christoph Heusgen, predstavnik Njemačke u Vijeću sigurnosti UN-a, je u uvodu svog obraćanja kazao da “BiH nije mjesto koje smijemo ostaviti”.
„Njemačka ostaje privržena suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i njenom europskom putu“, izjavio je Heusgen.
Predstavnik Rusije Dmitry Polanski je jedini koji je kritizirao sadržaj izvještaja visokog predstavnika, za kojeg je rekao da je daleko od onog što se dešava u BiH.
„Ono što mi vidimo jeste da se pokušava opravdati nastavak međunarodnog protektorata u BiH, kako bi se pokazalo da još uvijek postoji potreba za postojanjem OHR-a“, rekao je Dmitry.
 
 
(Fokus.ba)
Objava Inzko u UN-u dobio podršku u korištenju bonskih ovlasti pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement