Connect with us

BiH

Inzko: Zašto Alma može biti ministrica u Austriji, a ne može u BiH?

Avatar

Published

on

dnevnik.ba

dnevnik.ba

Političarima u BiH poručio je kako bi trebali razmisliti zbog čega kvalitetne osobe poput Zadić radije biraju inozemstvo nego život u zemlji u kojoj su rođeni.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u utorak je čestitao pravnici podrijetlom iz BiH Almi Zadić na imenovanju za novu ministricu pravosuđa Austrije, dodajući da je pitanje bi li ona ikada dospjela na neku takvu poziciju da je ostala u svojoj zemlji.

“Možemo se zapitati bi li Alma Zadić ikada bila imenovana na poziciju ministrice pravosuđa na državnoj, entitetskoj ili kantonalnoj razini da je ostala u Bosni i Hercegovini”, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz Inzkova ureda u Sarajevu (OHR), prenosi Hina.

Političarima u BiH poručio je kako bi trebali razmisliti zbog čega kvalitetne osobe poput Zadić radije biraju inozemstvo nego život u zemlji u kojoj su rođeni.

Zadić je ministricom postala kao kandidatkinja stranke “Zelenih” s kojom je Narodna stranka Austrije sklopila novu koaliciju. Inzko joj je kao Austrijanac čestitao na tom imenovanju uz očekivanje da ona na toj poziciji doprinese intenziviranju odnosa između Bosne i Hercegovine i Austrije na pravosudnom planu.

“Ovo je još jedna talentirana i uspješna mlada osoba podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koja je svojim predanim radom i enormnom energijom uspjela ostvariti izuzetnu karijeru u inozemstvu”, istaknuo je Inzko.

Kao izbjeglica Alma Zadić je završila osnovnu školu, gimnaziju i studij prava s magisterijem i doktoratom u Beču. Usavršavala se na Katoličkom sveučilištu u Piacenzi i na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Radila je u brojnim međunarodnim institucijama, uključujući i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, te kao odvjetnica.

(Srednjabosna.com)

Objava Inzko: Zašto Alma može biti ministrica u Austriji, a ne može u BiH? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement