Connect with us

BiH

Isplata penzija za april 6. maja, penzije povećane za 3,5 posto

Avatar

Published

onPored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak, 6. svibnja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.

Upravni odbor Federalnog zavoda za PIO donio je u utorak na telefonskoj sjednici odluku o usklađivanju penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o PIO.

Tom odlukom, sve penzije s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 1. januara 2019. godine.
Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zagarantovane penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.
Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca za 1,6 posto s primjenom od 1. januara 2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.
Pored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak, 6. maja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.
Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona maraka.
 
 
(Fokus.ba)
Objava Isplata penzija za april 6. maja, penzije povećane za 3,5 posto pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement