4.1 C
Jajce
Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Lifestyle Svijet

Istraživanje potvrdilo: ‘Jedna kriška kruha ima više soli nego cijela vrećica čipsa’

U usporedbi s vrećicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška kruha obično je slanija i glavni je izvor soli u prosječnoj prehrani.

Pokretači kampanje iz akcijske skupine žele da vlada uvede obvezne ciljeve smanjenja unosa soli – sustav koji već postoji u drugim zemljama. Nadaju se da će ovo smanjiti broj smrtnih slučajeva u javnosti od moždanog udara i srčanih bolesti. Graham MacGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Sveučilištu Queen Mary i predsjedavajući u Action on Salt, rekao je: ‘Smanjenje soli je najisplativija mjera za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti’.

Iako je većina kruhova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosječnog sadržaja soli u kruhu za 6% uklonilo bi 926 tona soli iz prehrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu s 40 paketa čipsa.

Glasnogovornik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb rekao je: ‘Hrana s visokim udjelom soli može uzrokovati visoki krvni tlak koji je povezan s moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo poduzeli mjere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udjelom soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom soli u kruhu smanjenom za 25 posto od ranih 2000-ih. Ali, potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme odgovornost i nastavi smanjivati ​​količinu soli u svojim proizvodima kako bi razine bile što je moguće niže’.

Povezane vijesti

Rimac Nevera otpuhala Ferrarija 458 na autocesti

Glavni Urednik

Danas je Međunarodni dan žena: Znate li zašto se obilježava i kada je nastao?

Glavni Urednik

Marihuana ili alkohol: Naučnici objasnili što je štetnije

Jajce Online