9.8 C
Jajce
Četvrtak, 8 veljače, 2024
BiH

Istražni zatvor četvorici Crnogoraca zbog Ilegalnog prevoženja migranata

Karlovačko Opštinsko državno tužilaštvo ispitalo je četvoricu Crnogoraca osumnjičenih za ilegalno prevoženje afganistanskih migranata kroz Hrvatsku, a sudija istrage Županijskog suda je odredio istražni zatvor svoj četvorici osumnjičenika.

Četvorica Crnogoraca starosti od 24 do 32 godine, osumnjičeni su i za falsifikovanje registarskih tablica.

Osnovano se sumnja, stoji u saopštenju DORH-a, da su četvorica crnogorskih državljana počinila krivično no djelo protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj”, pri čemu se prvoosumnjičeni 32. godišnjak i drugoosumnjičeni 31. godišnjak sumnjiče i za falsifikovanje isprava.

Tužilaštvo navodi da su osumnjičenici u mjestu Kukača 31. marta 2022. oko 7,10 sati zajedno i po prethodnom dogovoru, kroz Hrvatsku ilegalno prevozili strane državljane bez putnih isprava s namjerom da se okoriste njihovim prevoženjem dalje u zemlje Evropske unije.

“Osnovano se sumnja da su za unaprijed dogovoreni neutvrđeni novčani iznos od najmanje hiljadu eura, prema prethodnim uputstvima od nepoznatih osoba primili u dva vozila veći broj državljana Afganistana, za koje su znali da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske”, dodaju iz DORH-a.

Ilegalne migrante su u mjestu Rakovica smjestili u prtljažnike vozila, bez ugrađenih sjedišta i sigurnosnih pojaseva, te s ograničenim dotokom vazduha, “svjesni kako ih takvim prevoženjem dovode u opasnost i ugrožavaju njihovo zdravlje i život”, dodaje Tužilaštvo.

Afganistance su na “tako ponižavajući i nehuman način” prevozili prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik koji su upravljali vozilima, a trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik su se kretali u putničkom vozilu “kao njihova prethodnica s ciljem dojavljivanja pozicija policijskih patrola”, dodaje se u saopštenju.

Osumnjičenike su u njihovoj namjeri i daljem prevoženju spriječili policijski službenici.

Falsifikovanje isprava za dvojicu osumnjičenika odnosi se na registarske tablice, jer se sumnja da su 31. marta ove godine na nepoznatoj lokaciji na teritoriju Republike Hrvatske, s namjerom da budu manje uočljivi u saobrfaćaju, s vozila skinuli registarske tablice s kojima su vozili kroz Crnu Goru, i zamijenili ih nepripadajućima, prenosi Hina.

(Fena)

The post Istražni zatvor četvorici Crnogoraca zbog Ilegalnog prevoženja migranata appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Ekranizam je sličan autizmu: Dijete razvija “unutrašnje svjetove”

Jajce Online

Tokić povlači kandidaturu za predsjedatelja OV Jajce

Jajce Online

Težak poraz Željezničara u “derbiju” kola, Zrinjski potpuno nadigrao Plave i ubjedljivo slavio

Jajce Online