Connect with us

Jajce Online

Istražujemo: Kolike su šanse da bude vraćena Povelje Kulina bana?

Avatar

Published

onJozo Pavković, glavni urednik „Večernjeg lista“ u BiH, u izjavi za „Avaz“ kazao je da je na „Večernjakovu“ inicijativu Ruska Federacija prvi put pozitivno odgovorila te ustupila ovjerenu kopiju Povelje Kulina bana, ali isto tako je u dopisu najavila mogućnost da će, uz ispunjavanje određenih uvjeta, ustupiti BiH i originalnu Povelju na privremeno korištenje.
– Oni su nama u dopisu rekli da će nam ustupiti presliku ili original. Ja sam bio zatečen kada je stigao dopis. Čitao sam ga tri puta i nisam mogao vjerovati. Dakle, to apsolutno nije odbijenica i nudi se mogućnost da se dobije original.
Radi kratkoće vremena do „Večernjakovog pečata“ mi smo prihvatili presliku, a za original su rekli koji su uvjeti i ustupit će. U svakom slučaju, sada više niko ne može reći da se to ne može napraviti. To se može napraviti – kazao je Pavković.
Najstariji dokument 

On je naglasio da BiH zaslužuje da na svom tlu barem neko vrijeme ima originalnu Povelju, svoj najstariji dokument, koji nazivamo i rodnim listom BiH.
– Ovo je poticaj državi da na jedan sustavan način krene u dobivanje originala barem na privremeno korištenje. Povelja bana Kulina najstariji je pisani dokument južnih Slavena. I Rusi polažu pravo na nju, ali ona je najviše naša zato što ju je pisao bosanski ban – naveo je Pavković.
Naglasio je i da sva priča u vezi s dobivanjem Povelje treba biti poticaj BiH kao državi da razmisli o mnogo drugih stvari koje je izgubila, koje ne traži i kojima neko drugi upravlja.
Mustafa Mujezinović, ambasador BiH u Ruskoj Federaciji, istakao je da su velike šanse da originalna Povelja bude ustupljena BiH ove godine na određeni period, ali i da je potrebno ispuniti dosta uvjeta za to i proći niz procedura. No, kaže da ne zna za „Večernjakovu“ inicijativu.
Ovjerena kopija
– Ministar pravde BiH Josip Grubeša vodio je kampanju da se dobije ovjerena kopija i ona ostaje u BiH. Ja sam pokrenuo priču da se napravi izložba u Sarajevu na nekoliko mjeseci, da se original izloži. S obzirom na visoke troškove transporta, uslove čuvanja, to bi morala biti simbolična ulaznica da se to pokrije – tvrdi Mujezinović.
Rekao je i da je nemoguće da naša zemlja trajno dobije Povelju Kulina bana, jer nema dokument koji bi bio njena protuvrijednost za Rusku Federaciju, te napomenuo da je original u legalnom vlasništvu Akademije umjetnosti Rusije u Sankt Peterburgu.
Komplicirana procedura 
Govoreći o inicijativi da originalna Povelja bude ustupljena BiH ove godine na određeni period, Mujezinović kaže da  će se, prema informacijama koje ima, u ponedjeljak znati više nakon sastanka u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.
– Pretpostavljam da će trebati zahtjev Vijeća ministara BiH. Procedura je komplikovana. Austrijska ambasada u Moskvi također je molila za jedan dokument i morali su osigurati 30 potpisa da bi ga dobili na jednu noć – dodao je Mujezinović.
 
 
(avaz)


The post Istražujemo: Kolike su šanse da bude vraćena Povelje Kulina bana? appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement