Connect with us

BiH

Italija: Broj umrlih od koronavirusa 1016, broj potpuno oporavljenih 1…

Avatar

Published

on

Italija: Broj umrlih od koronavirusa 1016, broj potpuno oporavljenih 1258, oboljelih 15113, postotak smrtnosti je daleko veći od onoga što je Kina prikazala; Talijanski liječnici na rubu snaga: Možemo izdržati još par dana prije nego što se sustav uruši

Italija: Broj umrlih od koronavirusa 1016, broj potpuno oporavljenih 1258, oboljelih 15113, postotak smrtnosti je daleko veći od onoga što je Kina prikazala; Talijanski liječnici na rubu snaga: Možemo izdržati još par dana prije nego što se sustav uruši
Medicinska sestra Elena Pagliarini iz bolnice Cremona na sjeveru Italije zaspala je za stolomFoto: Twitter

Italija: Broj umrlih od koronavirusa 1016, broj potpuno oporavljenih 1258, oboljelih 15113, postotak smrtnosti je daleko veći od onoga što je Kina prikazala, statistiku možete pratiti ovdje.

RIJETKI su mogli predvidjeti zdravstvenu krizu koja vlada Italijom.

Italija je jedna od osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Brzo širenje novog koronavirusa zateklo je, međutim, talijanske bolnice i liječnike i sada prijeti kaosom cijelom zdravstvenom sustavu.

Rim se hvalio da ima “izvrstan” zdravstveni sustav kada su u veljači zabilježeni prvi slučajevi bolesti u Codognu u Lombardiji.

Samo nekoliko tjedana poslije, talijanska vlada planira uložiti goleme iznose novca u odjele hitne medicine, posebice intenzivne skrbi, i upozorava da joj manjka 5000 liječnika i tisuće medicinskih sestara i drugog osoblja.

Do sada je potvrđeno više od 12.000 slučajeva zaraze virusom koji se službeno naziva SARS-CoV-2, ali moguće je da je zaraženih i puno više, a da se to i ne zna.

Neizdrživ ritam 

Ljudi na terenu u pogođenim regijama upozoravaju da mogu izdržati još svega par dana prije nego što se zdravstveni sustav uruši.

“U ovom trenutku činimo čuda, ali ne možemo ovako još dugo”, rekao je Antonio Pesenti, koordinator intenzivne skrbi u Lombardiji.

Medicinska sestra Elena Pagliarini iz bolnice Cremona na sjeveru Italije zaspala je za stolom nakon 10-satne noćne smjene. Ta bolnica kod Milana imala je najveću navalu zaraženih kada je val pandemije počeo. Elena je zaspala na radnom stolu, a na sebi je i dalje imala zaštitnu masku, liječničku kutu i rukavice od lateksa. Fotografiju je slikala njezina kolegica Francesca Mangiatordi.

“To je bio trenutak očaja, moja smjena je taman trebala završiti, a ja sam se osjećala bespomoćno. Prije nego što sam zaspala, jako sam se rasplakala i onda sam se samo onesvijestila. Nisam znala da će fotografija mene biti toliko zanimljiva ljudima”, rekla je Elena Pagliarini.

“U roku od 15 dana povećali smo broj kreveta s mehaničkom ventilacijom za 50 posto”, rekao je za Corriere della Sera.

“Ali odjeli intenzivne skrbi postaju prepuni. To znači da pacijenti koji dožive srčani udar ili tešku prometnu nesreću možda neće imati sreće”, upozorio je.

Potražnja za liječnicima doseže svoje granice kako broj zaraženih brzo raste.

“Gotovo je nemoguće nastaviti ovim ritmom još dva tjedna”, kazao je.

Stručnjaci na televiziji prikazuju grafikone s obojenim linijama koje označavaju rast broja nositelja virusa i oboljelih u bolnicama.

Po tim podacima, već bi se ovaj mjesec moglo dogoditi da potreba za krevetima na intenzivnoj skrbi preraste raspoložive kapacitete.

U srijedu je na intenzivnoj skrbi u cijeloj Italiji bilo više od 1000 pacijenata zaraženih koronavirusom, od čega više od polovice u Lombardiji.

Prije sadašnje krize, Italija je imala oko 5000 kreveta na intenzivnoj skrbi za svojih gotovo 60 milijuna stanovnika. U međuvremenu je taj broj povećan. Usporedbe radi, Njemačka koja ima 80 milijuna stanovnika ima više od 25.000 kreveta za intenzivnu skrb.

Jedna medicinska sestra iz Milana objavila je na Instagramu fotografiju kako joj lice izgleda nakon smjene u bolnici.

Zašto Italija? 

Alarmantno pismo koje je na Facebooku objavio Daniele Macchini, liječnik u bolnici u Bergamu, živo ilustrira koliko je situacija dramatična. Govori o stanju kao u “ratu”, “bitkama” i posve iscrpljenim medicinskim djelatnicima.

Njegovo upozorenje da virus treba ozbiljno shvaćati ukazalo je i na pitanje selekcije pacijenata.

Stručnjaci sada o tome oprezno govore na televiziji. U slučaju manjka kreveta i opreme u bolnicama, koji će pacijenti biti primljeni na intenzivnu skrb, a koji neće? Za njih to može značiti život ili smrt.

Flavia Petrini iz talijanskog medicinskog udruženja SIAARTI nastojala je tijekom intervjua ostati mirna.

Smjernice međunarodnih stručnih odbora za trijažu pacijenata koji pristižu u bolnicu nalažu brzo razdvajanje zaraženih od drugih pacijenata, objasnila je. Liječnici se čak i u krizama pridržavaju svojih etičkih standarda, ističu stručnjaci.

Maria Rita Gismondo, virolog u milanskoj bolnici Sacco, poziva na oprez: “Ovdje u Lombardiji nismo u ratu”, istaknula je za dpa.

Ali situacija je ozbiljna i neće se riješiti u kratkom roku. Ona očekuje poboljšanja tek za nekoliko mjeseci, a ne tjedana.

“Ali ima i pozitivnih naznaka”, kazala je. Primjerice, širenje zaraze u Codognu zaustavljeno je zahvaljujući strogim mjerama karantene i policijskom satu.

Pitanje zašto je Italija toliko teško pogođena virusom i dalje je ključno, a odgovora je malo.

Neki stručnjaci kažu da su zaštitne mjere na samom početku bile preslabe i da je virus cirkulirao neotkriven neko vrijeme.

Kao drugi razlog navode se tijesni kontakti Italije s Kinom u trgovini i turizmu.

A što se tiče uloge koju u svemu tome igra slučajnost, to se ne može znati, piše index.hr

(Srednjabosna.com)

Objava Italija: Broj umrlih od koronavirusa 1016, broj potpuno oporavljenih 1258, oboljelih 15113, postotak smrtnosti je daleko veći od onoga što je Kina prikazala; Talijanski liječnici na rubu snaga: Možemo izdržati još par dana prije nego što se sustav uruši pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement