Connect with us

Jajce

Iz Jajca samo 12 volontera u organima uprave SBK

Avatar

Published

on

Po prvi put poslije rata Srednjobosanski kanton primio je sve volontere koji su aplicirali za volonterski staž i ispunjavali uvjete – direktna je to posljedica velikog pada broja studenata i onih koji su fakultete završili.

Ovakvi negativni trendovi zabrinuli su nadležne, pa je donesena odluka da svi budu primljeni.

Kantonalni ministar obrazovanja, prosvjete, kulture, sporta i mladih Bojan Domić, upozorio je da je studenata sve manje.

“Nažalost, studenata je sve manje. Po prvi put angažirani su svi volonteri koji su ispunjavali uvjete. Ovo godine bilo je 400 i nešto prijava, prošle godine ta brojka bila je 800, a prijašnjih godina i veća. To je ono što zabrinjava sve nas. Nažalost, sve manje mladih ljudi studira”, rekao je Domić.

Tako će ove godine usavršavanje obavljati 369 volontera iz jedanaest općina Srednjobosanskog kantona. Prema evidenciji, Bugojno će ove godine imati 74 volontera, Busovača 19, Donji Vakuf 36, Fojnica 21, Gornji Vakuf 27, Jajce 12, Kiseljak 23, Kreševo 7, Novi Travnik 31, Travnik 78 i Vitez 41.

 

Kantonalni premijer Tahir Lendo kaže kako volonterski program košta između tri i tri i pol milijuna KM godišnje.

“Kad smo vidjeli da je ta brojka 369 donijeli smo odluku da nikoga ne odbacujemo, Još ćemo imati jedan natječaj za mlade u obrazovanju, gdje će se moći prijaviti oni koji su završili fakultete iz oblasti sporta i kulture. Također, bit će još jedan u kojem ćemo pomoći asistentima u nastavi da završe volonterski staž”, rekao je Lendo.

 

 

(drukciji.ba)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement