11.2 C
Jajce
Srijeda, 29 ožujka, 2023
Jajce

Iz JU “Agencija” najavljuju brojne projekte: Koncerti, uređenje kraljevog groba, viseći most, montažne bine, pristup mlinčićima….

Poslije iznimno uspješne turističke sezone u 2022. godine u kojoj je Agencija uspjela premašiti rezultate rekordne 2019. godine, u ovoj javnoj ustanovi planiraju i niz projekata u ovoj godini. Poslije već tradicionalnih manifestacija „Dani srednjovjekovlja“, „Međunarodni skokovi s vodopada“ i „Desant na Jajce, koje godinama privlače veliki broj domaćih i stranih gostiju, ove godine će se krajem lipnja održati i manifestacija „Zabava u kraljevskom gradu“ s koncertima Željka Bebeka i Doris Dragović. No, osim bogatog kulturno-zabavnog programa iz Agencije najavljuju i neke druge projekte koji će povećati turističku ponudu našega grada.

Uređenje groba posljednjeg Bosanskog kralja Stjepana Tomaševića

Iz Agencije ističu kako im je ove godine prioritet dovršetak uređenja nacionalnog spomenika „Kraljev grob“ u Zastinju. Prije dvije godine započeti su radovi na ovom lokalitetu, provedena arheološka istraživanja i izrađen glavni projekat uređenja spomenika. Na projektu je radila renomirana projektantska kuća „Urbing“ d.o.o. iz Sarajeva. Projekat uređenja „Kraljevog groba“ uvršten je u ovogodišnji Plan javnih nabavki Agencije i samo se čeka na odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U Agenciji se nadaju kako bi uređenje moglo biti dovršeno do početka lipnja ove godine kada bi se upriličilo svečano otvorenje. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi oko 65.000,00 KM, a na dosadašnje radove utrošeno je oko 20.000,00 KM. Osiguran je i dio sredstava kroz donacije Vlade Republike Hrvatske, Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Ministarstva civilnih poslova BiH. Dovršetak radova planiran je vlastitim sredstvima Agencije i potporom općine Jajce.

Idejno rješenje uređenja Kraljevog groba

Viseći pješački most preko Vrbasa

Drugi značajan projekat za koji su pripreme već započete jeste izgradnja visećeg mosta preko rijeke Vrbas, koji će povezati park Varošnice s parkom na desnoj strani Vrbasa na čijem je uređenju Agencija počela raditi prije dvije godine. Rekonstrukcija ovog mosta, koji je izgrađen početkom 50-tih godina prošloga stoljeća, ponovo će oživjeti park sa šetnicama koji je bio aktivan još u vrijeme austro-ugarske vlasti u Jajcu. U tijeku je izrada glavnog projekta, nakon čega će se pristupiti rekonstrukciji mosta. Sredstva u iznosu od oko 35.000,00 KM osigurat će općina Jajce i Agencija.

Lokacija na kojoj će se graditi viseći most preko VrbasaLokacija na kojoj će se graditi viseći most preko VrbasaLokacija na kojoj će se graditi viseći most preko Vrbasa

Montažna bina za događaje ispod vodopada

U tijeku je i izrada idejnog rješenja za izgradnju montažne čelične bine ispod vodopada u Jajcu. Posljednjih godina jajački je vodopad postao jedno od najreprezentativnijih mjesta za održavanje koncerata što su prepoznali i vodeći organizatori koncerata elektronske glazbe, kompanija Cercla iz Pariza, koja je prošle godine, u suradnji s Agencijom, održala jedinstveni koncert svjetske zvijezde Jamiea Jonesa. Cilj ovog projekta je izgradnja montažne bine koja bi bila dovoljno daleko od vodopada čime bi se izbjeglo preveliko smanjenje dotoka vode na vodopad i stvorio jedinstveni ugođaj. Osim toga, oslobodio bi se cijeli prostor platoa ispod vodopada za publiku i povećao kapacitet koncerata za najmanje 1.000 osoba. Podršku ovoj ideji dali su općina Jajce i lokalni gospodarstvenici. Gosp. Pile Dujić, vlasnik kompanije „Metaling“ d.o.o. obećao je potporu za realizaciju ovog projekta.

Izgradnjom montažne bine povećao bi se broj gledatelja za 1000 mjesta i olakšala organizacija događaja

Most iznad mlinćića

Osim toga, u tijeku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju mosta preko kanala iznad mlinčića. Mlinčići su jedan od najposjećenijih nacionalnih spomenika u Jajcu. Međutim, trenutno osobe s invaliditetom, majke s malom djecom i starije osobe teško ili nikako ne mogu pristupiti ovom lokalitetu. Osim toga, ne postoji ni pristup javnim toaletima radi pražnjenja spremnika. U Agenciji ističu da će se izgradnjom ovog mosta svi ovi problemi trajno riješiti. Po pitanju ovog projekta, Agencija je prošle godine započela suradnju s jednom talijanskom razvojnom agencijom koja će sufinancirati dio troškova oko izgradnje mosta i obnove nekoliko mlinčića. Agencija je već pripremila veliki dio građe (nosivi stubovi, grede i daska, sve od hrastovine, te cijepanu japiju) za rekonstrukciju najugroženijih mlinčića, te će započeti s radovima na proljeće.

Planiranim radovima omogućiti će se osobama s invaliditetom pristup Mlinčićima

Rekonstrukcija i popravka gradske tvrđave

Agencija je prošle godine započela s aktivnostima na izradi Glavnog projekta rehabilitacije, rekonstrukcije i sanacije nacionalnog spomenika „Tvrđava u Jajcu“, te je uz financijsku potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Ministarstva civilnih poslova BiH provela radove istražnog karaktera (geomehaničko i geotehničko ispitivanje, detaljan geodetski snimak i izrada elaborata postojećeg stanja). Za dovršetak ovog projekta potrebno je osigurati najmanje 80.000,00 KM. U Agenciji ističu kako je to jedan od preduvjeta za apliciranje na javne pozive pretpristupnih fondova Europske unije iz kojih bi se mogla osigurati značajnija sredstava za obnovu jajačke tvrđave. Također, čeka se na formiranje Federalne vlade i raspisivanje javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja kako bi se iz tekuće rezerve tražila sredstva za sanaciju zida na zapadnoj strani koji se urušio prošle godine. Urađen je elaborat s projektom sanacije, te troškovnik koji iznosi nešto više od 80.000,00 KM.

Uređenje prostorija za Arheološki  muzej

Agencija ove godine namjerava dovršiti projekat uređenja podrumskih prostorija u zgradi Etno muzeja, te u istome postaviti arheološku postavku. Na restauriranju ovih prostorija ljetos je radio jajački restaurator s korčulanskom adresom, Oliver Antunović. Za izradu projekta uređenja muzejskog prostora angažiran je arhitekta Amar Zuka, koji je za uređenje muzeja Franjevačkog samostana u Jajcu primio više domaćih i međunarodnih priznanja. Naš sugrađanin Tvrko Zrile ustupio je dio svoje bogate zbirke za novu muzejsku postavku. Ovim putem iz Agencije pozivaju sve građane Jajca koji posjeduju arheološke predmete ili druge predmete koji bi mogli obogatiti ponudu muzeja, neka se jave u Agenciju i pomognu u ovim aktivnostima. Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Agencija uz potporu Kantonalnog ministarstva znanosti, obrazovanja, mladih, kulture i sporta, te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Radovi na uređenju prostorija budućeg Arheološkog muzeja
Radovi na uređenju prostorija budućeg Arheološkog muzeja

 

klik jajce

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje i objavljivanje autorskih sadržaja sa portala Klik Jajce!

Povezane vijesti

Danas sunčano sa temperaturom do 20 stupnjeva.

Glavni Urednik

Radarske kontrole danas 7. travnja 2022.godine

Glavni Urednik

Županijska turistička zajednica na turističkom sajmu “Place 2 Go” u Zagrebu

Glavni Urednik