Connect with us

BiH

Iza deminera ostaju mine, a rad BHMAC-a niko ne kontrolira!

Avatar

Published

onOd 2005. do 2016. godine 25 ljudi je izgubilo život, 24 ih je povrijeđeno u minskim i deminerskim nesrećama. Analizom dokumentacije utvrdili smo da su se desile 23 nepravilnosti, jer su na površinama pronađene mine nakon deminiranja, a uvjerenja o kontroli kvaliteta izdao je BHMAC. 
Interna komisija
Ove šokantne navode objavili su revizori Ureda za reviziju institucija BiH u analizi učinka Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) za 2016. godinu.
– BHMAC nije definisao metodologiju kontrole kvaliteta pripreme projekata – naveli su revizori i dodali da je bilo dosta projekata deminiranja nakon kojih je na terenu pronađen znatno veći broj mina.

U okviru BHMAC-a formirana je interna komisija, koja prati kontrolu kvaliteta obavljenog posla. Ova komisija, koja djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova, ima mandat, između ostalog, da nadzire rad BHMAC-a.
– No, komisija nije razvila metodologiju nadzora rada BHMAC-a te je u nekoliko navrata, tokom 2014. i 2015. godine, isticala i upoznavala Kabinet ministra civilnih poslova s problemima koji su se pojavljivali u radu BHMAC-a. Događale su se razne nepravilnosti, a iz Kabineta ministra nije bilo nikakvih sankcija i reakcija – navode revizori.
Baci li se pogled na sume novca utrošenog na deminiranje, nije teško zaključiti o čemu se zapravo radi.
U posljednje tri godine, za finansiranje deminiranja u BiH utrošeno je oko 113,5 miliona KM! Novac se troši šakom i kapom, a mine se ne uklanjanju.

Faksimil revizorskog izvještaja BHMAC-a
Također, nijedan viši referent za kontrolu kvaliteta, niti inspektor kontrole kvaliteta, niti bilo ko drugi u sistemu kontrole kvaliteta nije kažnjen za nepravilnosti i nesreće koje su se dešavale u prethodnom periodu.
– Definisani mehanizam disciplinske odgovornosti se ne primjenjuje ili se minimalno koristi. Do danas, bez obzira na broj nepravilnosti i nesreća, nijedna deminerska organizacija nije novčano kažnjena – utvrdili su Radivoje Jeremić i Magdalena Pejak, revizori učinka.
Dolazi se do zaključka da uspostavljena kontrola kvalitete deminiranja u BHMAC-u nije efikasna. Šokantni su podaci da je bilo slučajeva nepravilnosti, odnosno da su pronađene mine nakon deminiranja te da su civili čak i stradali na površinama koje su, nakon generalnog izviđanja, ocijenjene kao sigurne!
Novi rok
– Prema podacima BHMAC-a, od 2005. do 2016. godine završena su 843 projektna zadatka za deminiranje, na kojima je pronađena jedna ili nijedna mina. Uvidom u dokumentaciju BHMAC-a, podaci o  broju očekivanih mina od 843 projektna zadatka postoje za 384 zadatka. Analiza dostavljenih podatka za 384 zadatka ukazuje da postoji veliki jaz između broja očekivanih i pronađenih mina na zadacima za deminiranje – uočili su revizori.
Zbog svega toga, kasnit će realizacija projekta „BiH bez mina do 2019. godine“, pa je postavljen novi rok – 2024. godina.
Obradović: Neka se bivšim menadžmentom bave Tužilaštvo i SIPA!
Komentirajući za „Avaz“ navode revizora, Saša Obradović, v. d. direktora BHMAC-a, priznao je da je svjestan svih nepravilnosti te da je bivši menadžment BHMAC-a učinio brojne koruptivne radnje.
– Mi nastojimo sve nepravilnosti riješiti i svesti ih na minimum. Zaista je teško skinuti ljagu s ove institucije, jer su se raniji direktori ponašali tako da je bilo posla i za pravosudne organe. Proslijedili smo dva predmeta Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH, pa neka se oni pozabave time – kazao je Obradović za „Dnevni avaz“.
 
 
(avaz.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement