21.7 C
Jajce
Srijeda, 7 lipnja, 2023
BiH Svijet

Izbori u Turskoj: Izvjestan drugi krug. Zanimljive vijesti sa glasovanja u BiH

Nakon 99 posto prebrojanih glasova Erdogan ima 49,36 posto glasova (26,7 miliona), a Kilicdaroglu (24,3 miliona).

Neočekivane vijesti dolaze iz BiH: Stigli su i glasovi turske dijaspore iz Bosne i Hercegovine. Recep Tayyip Erdogan dobio je jedva blagu prednost ispred glavnog protukandidata Kemala Kilicdaroglua. Nakon 100 posto prebrojanih glasova, aktuelni predsjednik je osvojio 669 glasova ili 45,92 posto, a kandidat opozicije 632 glasa ili 43,38 posto glasova.

Kako ni Erdoğan ni protukandidat Kemal Kilicdarolu (Kilicdaroglu) nisu dobili 50 posto i ponovno će se sučeliti 28. svibnja. Kilicdarolu, koji je najavio da će na kraju pobijediti, pozvao je svoje pristaše na strpljenje i optužio Erdoğanovu stranku za miješanje u prebrojavanje glasova i manipuliranje objavom rezultata.

“Imamo 2,6 milijuna glasova više”

Erdoğan, koji je dobio više glasova od predizbornih anketa, djelovao je samouvjereno i borbeno kada se obratio svojim sljedbenicima.

– Imamo 2,6 milijuna glasova više od najbližeg konkurenta. Očekujemo da će se još više povećati kada rezultati budu službeni – rekao je Erdoğan.

Treći, nacionalistički kandidat Sinan Ogan osvojio je 5,3 posto glasova i mogao bi odlučiti o pobjedniku, ovisno o tome koga podrži u drugome krugu.

Parlamentarni izbori

Na parlamentarnim izborima koji su održani paralelno s predsjedničkim izborima, Narodni savez koji čine Erdoğanova stranka AKP, nacionalistički MHP i drugi ostvario je bolji rezultat od očekivanog i na dobrom je putu prema većini. Nakon 93 posto prebrojanih glasačkih listića, očekuje se da će imati 324 od 600 mandata.

Kilicdaroluov Nacionalni savez šest oporbenih stranaka, uključujući sekularnu Republikansku narodnu stranku (CHP) koju je utemeljio Ataturk, osvaja 211 mjesta.

Savez rada i slobode, predvođen prokurdskom Zeleno-ljevičarskom strankom, prema trenutnim podacima imat će 65 mjesta u parlamentu.

Povezane vijesti

Bitcoin pao na 41.000 dolara

Jajce Online

Povoljni uslovi za vožnju na putevima u BiH

Jajce Online

Crnogorka kupila kravu kriptovalutom, dala joj i neobično ime

Jajce Online