Connect with us

BiH

Izetbegović: Ako treba ponovo ćemo ući u krizu, ali u ovoj državi pošt…

Avatar

Published

on

Izetbegović: Ako treba ponovo ćemo ući u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH

Izetbegović: Ako treba ponovo ćemo ući u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH
Izetbegović je rekao kako smatra da će politički predstavnici iz entiteta RS u institucijama BiH biti suzdržani prilikom donošenja odluka te na taj način vršiti pritisak.

“Mi nećemo moći popustiti pod tim pritiskom. Pokušali su u entitetu RS uzurpirati zemljište, Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi”, kazao je Izetbegović.

Foto: I. Š./Klix.baFoto: I. Š./Klix.ba

Kako kaže, entitet RS pokušava uzeti ono što im odgovara kao sa švedskog stola, a ono što ne odgovara pokušati ignorisati ili ukloniti, a sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

“Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cijenu. Ako treba ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Cijelu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize je što su se na kraju morali ispoštovati zakoni”, rekao je Izetbegović.

Foto: I. Š./Klix.baFoto: I. Š./Klix.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sastat će se u subotu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za danas je najavljen sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Izetbegović smatra da će biti problem na sastanku sa Čovićem.

“Ne bih rekao da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika. Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih”, kazao je Izetbegović.

Foto: I. Š./Klix.baFoto: I. Š./Klix.ba

Dodao je da će se takvim postupanjem BiH nažalost vremenom pretvarati u zemlju staraca, jer će mladi ljudi odlaziti i niko neće imati da omogući penzije za stare ljude. Kako kaže, zbog toga se ne smije omogućiti dominacija entiteta nad državom.

“Nadam se reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH. Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Prije ili kasnije morat će početi raditi svoj posao”, rekao je Izetbegović.

Ocijenio je da u ovom momentu nije moguće usvojiti zakon u Ustavnom sudu BiH, jer se od SDA traži da rasturi sud koji radi svoj posao i sprečava otimačinu zemlje.

Što se tiče rada Parlamentarne skupštine BiH, Izetbegović je rekao da će se vidjeti šta slijedi, ali da se ne može dopustiti da se ultimatumima rješavaju stvari, ističući da se ni SDA ne sviđa što u BiH postoji entitetsko glasanje, kvote unutar kojih se moraju zadovoljiti Bošnjaci i tako dalje.

Na novinarsko pitanje o tome da li je EU trebala slijediti politiku Sjedinjenih Američkih Država koje su Dodika stavile na crnu listu, Izetbegović je odgovorio da se ne bi ohrabrila ovakva politika da su svi radili svoj posao.

“Oni itekako snose krivicu što su išli niz dlaku i što su mislili da će se neko zaustaviti, jer se s njim lijepo priča. Postoje zakoni koji nisu provođeni, kao i obaveze OHR-a. Vrijeme je da se trznu i budu odlučniji”, istakao je.

(Srednjabosna.com)

Objava Izetbegović: Ako treba ponovo ćemo ući u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement