Connect with us

BiH

Izetbegović pisao Milanoviću: Pokazali ste zrelost, poboljšanje odnosa…

Avatar

Published

on

Izetbegović pisao Milanoviću: Pokazali ste zrelost, poboljšanje odnosa...

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pismo novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću uz čestitke na pobjedi i želje za puno uspjeha pri obavljanju funkcije.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pismo novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću uz čestitke na pobjedi i želje za puno uspjeha pri obavljanju funkcije.

“Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupan region. Nadam se da ćemo tokom vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo”, navodi se na početku pisma.

Izetbegović tvrdi da su u proteklom periodu odnosi između BiH i Hrvatske, nažalost, pogoršani.

“I sami ste tokom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva. Takve Vaše ocjene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće”, istakao je.

Lider SDA je istakao da cijeni kako bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država.

“Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Uvjeren sam da u institucijama Bosne i Hercegovine imate partnera za ovaj dijalog”, dodao je.

Izetbegović napominje kako je njegova stranka zahvalna Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine.

“I taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dviju država. Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja”, zaključak je Izetbegovićevog pisma.

Klix.ba

Objava Izetbegović pisao Milanoviću: Pokazali ste zrelost, poboljšanje odnosa je moguće pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement