Connect with us

BiH

Izetbegović uputio čestitku novoizabranom predsjedniku Hrvatske Milano…

Avatar

Published

on

Izetbegović uputio čestitku novoizabranom predsjedniku Hrvatske Milano...

BiH

“sami ste primjetili…”

“Istovremeno, želim potcrtati da smo zahvalni Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu BiH, i taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države”

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

– Čestitam vam pobjedu na predsjedničkim izborima i želim vam puno uspjeha u obavljanju funkcije predsjednika Republike Hrvatske.

Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupan region. Nadam se da ćemo tokom Vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo.

U proteklom periodu odnosi između naše dvije države su, nažalost, pogoršani. I sami ste tokom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva.

Takve Vaše ocjene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće.

Cijenim da bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država. Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Ubijeđen sam da u institucijama BiH imate partnera za ovaj dijalog.

Istovremeno, želim potcrtati da smo zahvalni Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu BiH, i taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države.

Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja – navodi se u Izetbegovićevoj čestitki, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Fokus.ba

Objava Izetbegović uputio čestitku novoizabranom predsjedniku Hrvatske Milanoviću pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement