Connect with us

Jajce

Izgradnjom MHE smanjiva se naknada Općini Jajce

Avatar

Published

on

Jedna od informacija koje su navedene u ovim projektima za MHE jeste da će raditi samo 8 mjeseci u godini i time su prikazali manju godišnju proizvodnju, manju ekonomsku dobit kao i vrijeme otplate kredita.
Zašto bi radile samo 8 mjeseci kad mogu raditi 365 dana u godini?

HE Jajce I radi svaki dan, 365 dana u godini. Zašto bi dvije MHE koje su zajedno 20 puta manje od HE Jajce I radile samo 8 mjeseci. Dotoci rijeke Plive su sasvim dovoljni i u najsušnijim danima da MHE maksimalno rade bez problema, a da se u Malo plivsko jezero ulijeva dovoljna količina vode.

Naime, prema dostavljenim projektima ukupni protoci na MHE iznose 6 m3/sek vode u sekundi sa kojima mogu proizvoditi ukupno 3 MW dok HE Jajce I istu količinu energije proizvede sa 40% manje vode.

HE Jajce I sa količinom vode koja bi se preusmjerila na MHE može proizvesti godišnje 43.500 MWh energije dok MHE prema projektu i protoku u godini dana ne može proizvesti više od 26.000 MWh što je 40% manje u odnosu na HE Jajce I.

Zašto?

Zato što HE Jajce I ima veći neto pad vode, veći pad znači veća energija sa istom količinom vode.

Elektroprivreda HZ HB na osnovu proizvedene električne energije plaća naknadu Općini Jajce na godišnjoj razini oko 4 miliona KM. Manje proizvedene energije, manje KM u proračun.

Izgradnjom MHE definitivno će se umanjiti proizvodnja električne energije što znači i manja naknada Općini Jajce, prema izračunu minimalno 175.000 KM godišnje.

Ako računamo na 30 godina dobijemo minimalni iznos od 5.250.000 KM manje u proračun Općine Jajce.

Ukupna količina KM od EP HZHB i MHE koja bi se slila u proračun Općine Jajce bila bi umanjena za minimalno 175.000 KM godišnje.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement