Connect with us

BiH

Između praktičnog prevoza i opasnosti(?) za pješake

Avatar

Published

on

Između praktičnog prevoza i opasnosti(?) za pješake

Kako bi izbjegli gradske saobraćajne gužve, građani BiH u posljednje vrijeme sve više koriste električne romobile. Oni koji ih koriste uglavnom se slažu u tome da im je ovaj vid prijevoza praktičan i ekonomičan, te jedna od najboljih investicija. Kako vozači e-romobila najčešće koriste biciklističke staze i trotoare miješajući se sa pješacima, nerijetko bivaju potencijalna opasnost po njihovu sigurnost. Iako su u posljednje vrijeme veoma popularni, njihova upotreba nije regulisana.

– Moj prijedlog je da gradovi koji imaju problem s tim svojim aktima odrede pravila za način upotrebe ovih prevoznih sredstava. Namjeravamo da organiziramo javnu raspravu, kako bismo na široj osnovi riješili ovaj problem, da se to uredi pravilima, kako bi se osigurao nesmetan i bezbjedan promet, rekao je Dalipagić.

– Za sada ova vozila nemaju kategorizaciju i ne možemo reći ni šta su ta vozila. Ne možemo ih uvrstiti u L kategoriju, a to su mopedi, jer prema pravilniku EU mopedima se smatraju prevozna sredstva koja imaju ugrađeno barem jedno sjedište. Zatim imaju druge tehničke elemente, kočioni sistem, svjetlosnu signalizaciju i određene uvjete za vozače i registraciju. U zemljama EU ovo pitanje nije u potpunosti riješeno zakonski, tako da se i u njima to rješava na razini gradova. Gradovi donose određene akte kojima reguliraju način upotrebe ovih prevoznih sredstava, istakao je Dalipagić.

Činjenica je da u Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH upotreba električnih romobila nije precizno definisana, ali se prema mišljenju sabraćajnih stručnjaka, zbog električnog pogona i ostalih karakteristika mogu svrstati pod kategoriju mopeda, odnosno motornog vozila čiji elektromotor ne prelazi snagu četiri kW i koji na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 kilometara na sat.

– U istom zakonu, u daljim članovima se navodi da, ukoliko postoji izgrađena ili obilježena biciklistička staza, vozači mopeda i bicikala su dužni da ih koriste pod, naravno, zakonom utvrđenim pravilima: moraju biti stariji od 14 godina i imati vozačku dozvolu ili ukoliko nisu stekli pravo da polažu za vozačku dozvolu, a stariji su od 14 godina, trebaju potvrdu nadležne policije o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja u BiH, kaže nam Mirzet Sarajlić iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Dodaje da Zakon o uređenju saobraćaja KS-a detaljnije opisuje Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i KS je jedini kanton u FBiH koji ima ovakav zakon.

– Ukoliko postoje biciklističke staze, vozači električnih romobila moraju i dužni su ih koristiti i to ići desnim dijelom izgrađene staze. Ukoliko ne postoje, onda desnom ivicom kolovoza saobraćajnice kojom se kreću, pojasnio je Sarajlić.

On naglašava da struka podržava upotrebu svih ekološki održivih načina prijevoza koji smanjuju gužve u užim gradskim jezgrama i manje zagađuju okoliš, te se nada njihovoj sve većoj upotrebi, ali i izgradnji infrastrukture.

Sigurnost na ulici

– To su, svakako, prema tendencijama razvijenih zemalja i zemalja regije, dalja izgradnja saobraćajne infrastrukture prilagođene ovim kategorijama, kao što su biciklističke staze, dakle odvojeni dio kolovoza namijenjen kretanjima bicikala, romobila i mopeda, kao ekološki održivih vidova saobraćaja, napominje Sarajlić.

Upitali smo građane Sarajeva da li su im vozači električnih romobila na trotoarima smetnja i jesu li doživjeli određene neugodnosti. I dok jedni podržavaju ovaj vid prijevoza kao novinu na gradskim ulicama, drugi pak smatraju da bi prije vožnje romobila trebalo zakonski riješiti njihovo korištenje radi sigurnosti kako vozača tako i pješaka.

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

Objava Između praktičnog prevoza i opasnosti(?) za pješake pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement