Connect with us

BiH

Izmjene Zakona o akcizama: Pitanje koje će ponovo doći pred parlamenta…

Avatar

Published

onNajmanje je sporno ko će biti predlagač novog teksta izmjena Zakona o akcizama. Ono što je bitno je osigurati parlamentarnu većinu koja će podržati i usvojiti te izmjene, kazao je za Faktor predsjedavajući Zastupničkog doma državnog Parlamenta Šefik Džaferović.
– Vijeće ministara BiH i entitetske vlade treba da rade na tome kako bi se osigurala parlamentarna većina koja će podržati izmjene Zakona o akcizama i to bi trebali uraditi što prije. Zadatak entitetskih vlada je, između ostalog, i da pripreme rješenja za podršku najugroženijim privrednim oblastima, odnosno poljoprivrednicima, nakon što izmjene Zakona o akcizama budu usvojene – kazao je Džaferović.
Podsjećanja radi, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH prihvaćeno je negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet, čime su zastupnici praktično odbili spomenute izmjene i na taj način okončali proceduru njihovog usvajanja. Zanimljivo je da je taj isti tekst bez većih problema prethodno usvojen u Domu naroda.
To nije i jedini prijedlog izmjena Zakona o akcizama o kojem su raspravljali članovi državnog Parlameta. Na sjednici koja je održana 7. aprila zastupnici su odbili prijedlog da se ovo pitanje razmatra po hitnoj i skraćenoj proceduri, te su ga uputili u redovni postupak. On, između ostalog, pruža mogućnost zastupnicima da u roku od 30 dana ulože amandmane na predloženi tekst. Nakon toga Vijeće ministara povlači taj prijedlog iz procedure, unekoliko ga koriguje i šalje u Dom naroda gdje biva i usvojen. O daljoj sudbini tog prijedloga u Zastupničkom domu je već sve napisano u posljednjih nekoliko dana.
Interesovalo nas je i kada se od Vijeća ministara može očekivati da uputi novi prijedlog ovih izmjena u parlamentarnu proceduru.
– Čim dođe inovirani prijedlog teksta od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje on će biti uvršten na dnevni red prve naredne sjednice Vijeća ministara – kazao nam je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Međutim, pitanje je kada će se uopće jedan takada prijedlog naći na sjednici UOUIOBiH, pa čak i kada će naredna sjednica biti i održana. Primjera radi, posljednji pokušaj održavanja sjednice ovog tijela je propao, jer se njegovi članovi nisu mogli usaglasiti čak ni oko dnevnog reda.
– Procedura je takva da nove izmjene i dopune zakona pokreće Upravni odbor UIO, kao što je pokrenuo i ove, a onda se šalje u dalju proceduru Vijeću ministara pa Parlamentarnoj skupštini BiH. To je red koraka, ali to nije odluka jednog čovjeka da se krene u taj proces. Prošli put temelj za pokretanje zakonskih izmjena bio je dogovor dva entitetska premijera – bilo je sve što nam je kazao predsjedavajući Upravnog odbora UIO i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.
Koliki je značaj spomenutih izmjerna Zakona ilustruje podatak da na njihovo usvajanje čeka šest milijardi maraka namijenjenih za različite projekte u BiH, od pomoći entitetskim budžetima, preko izgradnje autoputa i drugih putnih pravaca u zemlji, do podrške malim i srednjim preduzećima pri kreiranju novih radnih mjesta.
– Sve nezavisne analize, oslobođene politikantstva, pokazuju da su nam potrebne izmjene Zakona o akcizama, kao i sve koristi koje ćemo od toga imati. Međutim, zbog nekih uskih politikantskih ciljeva i prikupljanja sitnih političkih poena, te izmjene još nisu usvojene. Mislim da bi se takva razmišljanja trebala napustiti jer od njih niko u BiH nema koristi – dodao je Džaferović.
Nakon što su ove izmjene odbijene u Zastupničkom domu pojavile su se informacije da prema poslovnicima oba parlamentarna doma mora proći šest mjeseci prije njihovog ponovnog upućivanja u proceduru usvajanja. Međutim, delegat u Domu naroda Halid Genjac tvrdi da to nije tačno. Prema njegovim riječima, u junu 2014. godine usvojene su izmjene poslovnika kojima je ukinuta obaveza čekanja u trajanju od šest mjeseci, tako da trenutno ne postoje nikakve formalne prepreke da se ove izmjene ponovo nađu pred članovima Parlamenta.
 
 
(Faktor.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement