22.1 C
Jajce
Petak, 24 rujna, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Iznenadni sastanak direktora PIC-a u Sarajevu, Dodik na dnevnom redu

BiH

priprema za nove odluke?!

FOTO: Arhiva

Posebno su se dotakli najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da će putem NSRS tražiti povlačenje saglasnosti ovog entiteta za formiranje Oružanih snaga BiH, UIO, VSTV-a itd

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastali su se danas u Sarajevu.

Riječ je o redovnom sastanku o kojem javnost nije bila obaviještena.

Nezvanično, ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Italije, Francuske, Japana, Rusije, Kanade, Njemačke, Rusija, zatim predstavnika Evropske komisije i Organizacije islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska, danas su raspravljali o posljednjim dešavanjima koji se tiču zastoja u formiranja vlasti.

Posebno su se dotakli najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da će putem NSRS tražiti povlačenje saglasnosti ovog entiteta za formiranje Oružanih snaga BiH, UIO, VSTV-a itd.

Ambsadori, pak, nisu donosili nikakve zaključke smatrajući ovaj današnji sastanak kao pripremu za one koji će tek slijediti.

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton za televiziju N1 je kazao, da zna da se sjednica održala, te tvrdi da ambasadori država članica ne smatraju da postoji hitna kriza u zemlji dodavši:

– Ali žele biti pripremljeni ako Dodik uradi nešto od onoga što prijeti da će uraditi. Ne znam da li je ozbiljan ili ne, ali ako bi pokušao ono što je zaprijetio, onda bi to bila istinska kriza, rekao je govoreći o tvrdnji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika da će Narodna skupština RS razmotriti državne nadležnosti ako ne bude formiran novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Berton je ukazao da nema informaciju o tome šta se dešavalo na današnjoj sjednici PIC-a, ali da je, kako je rekao, siguran da su razlog sjednice Dodikove prijetnje.

Iz Ureda visokog predstavnika još uvijek nisu potvrdili da je održana sjednica PIC-a.

Fokus.ba

Objava Iznenadni sastanak direktora PIC-a u Sarajevu, Dodik na dnevnom redu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Imovina SFRJ: Srbija konačno platila BiH za objekat ambasade u Ankari

Jajce Online

PCR testovi najpouzdaniji, ali i najskuplji

Jajce Online

Nikšić za BHRT: Ukoliko se ne razbije koncept dva Mostara slijedi podjela BiH na tri dijela

Jajce Online