Connect with us

BiH

Izvoz mesa u Tursku pod pojačanim mjerama inspekcijskog nadzora

Avatar

Published

on

meso

meso

Na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, danas je u Sarajevu održan sastanak s predstavnicima tvrtke ”Tareks”, koja posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, te ”Šišović”, koja je certificirana za otkup i klaoničku djelatnost.

Tema sastanka, kojem je nazočio i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, bila je otklanjanje nepravilnosti uočenih prilikom izvoza goveđeg mesa u Tursku, nakon što je Ured za veterinarstvo BiH izdao uputu o zabrani potpisivanja veterinarskih certifikata zbog uočenih nepravilnosti prilikom izvoza.

Košarac je istaknuo da je, s aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obveza BiH i otvaranja novih tržišta, od izuzetne važnosti da izvoz mesa u Tursku bude nastavljen i unapređen, te da će izvoz mesa u Tursku biti nastavljen pod pojačanim mjerama inspekcijskog nadzora od Ureda za veterinarstvo BiH, u skladu s izmijenjenom uputom o potpisivanju veterinarskih certifikata.

– Razgovarali smo o otklanjanju određenih nepravilnosti, koje smo naslijedili po preuzimanju mandata. Tvrtka ‘Tareks’, koja je, de facto, imala povlašteni položaj od strane Turske prilikom izvoza mesa, otkupljivala je meso samo od jedne klaonice. Mi tražimo da broj kooperanata bude povećan. Na današnjem sastanku je dogovoreno da se ta suradnja proširi na još najmanje dvije tvrtke koje se bave klaoničkom djelatnošću, a koje su certificirane od Turske – rekao je Košarac.

Pri tome će se, kako je naglasio, inzistirati na tome da klaoničarski kapaciteti moraju otkupiti proizvode domaćih proizvođača.

Najavljeno je i da će Ured za veterinarstvo BiH vršiti pojačan nadzor svih klaoničarskih kapaciteta, čiji je cilj sklopiti ugovore s domaćim proizvođačima.

Košarac je istaknuo da će se inzistirati i na povećanju iskorišćenosti kvota za izvoz u Tursku, budući da je otvoreno 8.000 tona, a do sada odobreno 3.000 tona.

– Povećanje iskorištenosti kvota značilo bi povećanje robne razmjene i plasmana domaćih proizvoda, što bi domaćim proizvođačima omogućilo mnogo veću participaciju u vanjskotrgovinskoj razmjeni – istaknuo je Košarac.

Tijekom današnjeg susreta, najavljeno je da će, u cilju unapređenja suradnje, uskoro biti održan sastanak ministra Košarca s predstavnicima institucija i tijela u Turskoj nadležnim za to pitanje, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(Srednjabosna.com)

Objava Izvoz mesa u Tursku pod pojačanim mjerama inspekcijskog nadzora pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement