Connect with us

Jajce

Jajačka porodica Begić pridržava se tradicije i bajramskih običaja

Avatar

Published

on

Vjernici islamske vjeroispovijesti sutra obilježavaju praznik Kurban-bajram ili hadžijskog bajrama koji je ujedno i najznačajniji praznik za muslimane širom svijeta.

Jajačka porodica Begić s velikom radošću dočekuje i ovaj  bajram, a u njihovim životima tradicija, i očuvanje tradicije jako je bitna stvar. Mlada pjesnikinja Adelisa Begić sa svojom porodicom i ovaj Bajram dočekuje na tradicionalan način, alii s malom dozom tuge i nostalgije jer im njihovi najbliži nedostaju.

-Tradicija je definitivno nešto neizostavno na Bajram, svaki put pokušavamo da održavamo iste običaje. Nažalost, svake godine neko fali, pa se tako na posebne dane i razveselimo i rastužimo. Postoje trenuci koji su neizostavni i bez kojih bi sav osjećaj radosti bio nepotpun. Tako je Bajramski ručak kao i obilazak rodbine,komšija i prijatelja tradicionalan i neizostavan u mojoj kući – govori nam Adelisa Begić.

Idu na mezare

Bajram se u porodici Begić dočekuje kao najposebniji gost. Nestrpljivo odbrojavaju sate do posebnog bajramskog jutra.

-Na dugo očekivani dan ispraćamo babu na Bajram-namaz te ga s još većim nestrpljenjem i ushićenjem čekamo da se vrati. Svaki bajram smo prvo odlazili neni, pa tetki, pa drugoj neni. Ovo je već treći bajram u nizu da umjesto u neninu kuću idemo na mezare, pa s krnjavim osjećajem radosti nastavljamo obilaziti onako kako smo do sad naučili – ističe ona.

Prave bosanske specijalitete kao i neka stara i zaboravljena jela.

-Obično se u mojoj kući kuhaju tradicionalna bosanska jela. Halva i baklava uoči bajrama su neizostavne,zbog starog običaja „da cijela kuća miriše”.  Dok je mama obično zadužena za pripremu slanih, ja uskočim oko pripreme slatkih jela – rekla je.

Bajram je Adelisu Begić je jedan od najznačajnijih i najljepših praznika te ima najposebnije mjesto u njenom srcu.

-Radost i sreća u Bajramskim danima je neopisiva jer sve te osjećaje ne mogu opisati nikakve riječi. Nijedan drugi praznik se ne može porediti s Bajramom. Danas nažalost vidim kako mladi sve više gube osjećaj za Bajramom pa tako je običaj da obiđu rodbinu iščezao,a običaj obilaska kafana zavladao – kazala je Adelisa za kraj razgovora.

 

 

(avaz.ba/E. Crnkić)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement