10 C
Jajce
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
HrvatskaJajceReligija

Jajački vitezovi ove godine sudjeluju na vojnom hodočašću u Lourdes

Velika čast dodijeljena je ove godine našim Vitezovima kraljevskog grada Jajca.

Nakon što su uvršteni u Hrvatski savez povijesnih postrojbi, članovi ove udruge ove godine će sudjelovati i na vojnom hodočašću u Lourdes.

Francusko svetište u gradu Lourdesu najveće je marijansko svetište. Ovo je i najveće vojno hodočašće koje je nastalo tako što su se iza II. svjetskog rata, 1948. godine zajedno našla dva vojna kapelana – francuski i njemački – i postavili pitanje: „Možemo li mi nešto učiniti da se naši narodi, koji su u ovom stoljeću dva puta ratovali jedni protiv drugih, približe miru? I uz dozvolu svojih pretpostavljenih, počeli su okupljati grupu vojnika Francuza i grupu vojnika Nijemaca, te su zajednički hodočastili Majci u Lurd. To je trajalo deset godina, da bi prigodom stote godišnjice ukazanja u Lurdu 1958. godine predstavnici drugih naroda postavili pitanje: „Zbog čega i mi ne bismo hodočastili sa svojim vojskama u Lurd?“ Očito je bilo potrebito naći se oko zajedničke ideje, zajedničke osobe koja bi nam pomogla da ne ulazimo u ludosti rata u koje smo ulazili u prvoj polovici 20. stoljeća.

Do ukazanja u Lurdu, koje se prvi put dogodilo 11. veljače 1858. Lurd je bio mali gradić u Pirinejima, s oko četiri tisuće stanovnika. Bez ukazanja Gospe ostao bi maleni, lijepi gradić na rijeci Gavi, ali Božji plan bio je drugačiji. Blažena Djevica Marija ukazala se malenoj, siromašnoj, nepismenoj djevojčici Bernardici što je potpuno promijenilo uhodani način života u ovom gradiću. Marija se kroz nekoliko mjeseci 18 puta ukazala Bernardici i postupno otkrivala razlog svojeg dolaska i zadaću za Bernardicu i one kojima će ona prenijeti njezinu poruku. Marija u Lurdu poziva na pokoru: ”Pokora, pokora, pokora, molite za obraćenje grešnika!” Poziv na obraćenje, svijetu koji se u prosvjetiteljstvu  počeo potpuno okretati čovjeku, zaboravljajući Boga, posebno je naglašen. Blažena Djevica Marija poziva Bernardicu neka se umije iz izvora i pije vode, a tu gestu činit će nakon nje milijuni ljudi iz čitavog svijeta. Liječničke komisije nemaju objašnjenja za tisuće ozdravljenja koja su se dogodila u Lurdu, a Crkva je od svih tih čudesnih ozdravljenja, primjenjujući zbog istinitosti najstrože kriterije,  priznala samo 70 čudesa.  Isusova Majka od župnika traži kapelu i hodočašća, ali trebat će vremena dok on povjeruje Bernardici.

Tek kada je Marija otkrila svoje ime: ”Ja sam Bezgrješno Začeće!” župnik je potresen shvatio istinitost Bernardičinog svjedočanstva. Godine 1992. Ivan Pavao II.  proglasio je blagdan ”Svjetski dan bolesnika”.  Slavi se na blagdan Gospe Lurdske, 11.veljače. Nigdje na svijetu ne iskazuje se tolika ljubav i čast bolesnicima kao u Lurdu

Advertisement

Povezane vijesti

Intervju: Josip Topić Predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce

Glavni Urednik

Jajčanin zbog 13,80 KM nanesene štete šumariji mora na sud

Jajce Online

Nesreća kod Jajca: Bračni par s troje djece sletio u kanjon Vrbasa

Glavni Urednik