Connect with us

Jajce Online

Jajački vitezovi sudjeluju na Viteškoj promenadi u Sarajevu

Avatar

Published

on

U Sarajevu će se danas održati Viteška promenada u čast 830 godina Povelje kulina bana koja je napisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Ovaj pravni spis je bosanski ban Kulin uputio dubrovačkom knezu Gervasiusu ili Krvašu, kako bi regulirao trgovačke odnose s tada najvažnijim trgovačkim partnerom svoje zemlje – Dubrovnikom. Poveljom se dubrovačkim trgovcima daje sloboda trgovanja u Bosni bez plaćanja poreza, ali im se i jamči sigurnost, te nadoknada eventualne štete.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu u Rusiji. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima. BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje, ali ga je Rusija odbila jer smatra da Povelja Kulina bana, kao drugi dokument Slavena po starosti, jednako pripada i njihovoj historiji.

PROGRAM:

  • 11:00 sati

    COLLEGIUM ARTISTICUM
    Okrugli sto vitezova umjetnosti kralja Arta
    Prof.dr. Dženan Dautović, uvodničar

 

  • 16:00

Plato Skenderije
Vitezovi kralja Arta kreću na promenadu Gradom

Obala Kulina ban, Vilsonovo šetalište, Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Trg BiH, Predsjeništvo BiH, Vječna vatra, Trg fra Grge Martića, Trg Baščaršija, Vijećnica, Park At mejdan, Drvenija, Gimnazijska ulica, Trg Narodnog pozorišta, Čobanija, Obala Mak Dizdar, Festina lente, Skenderija.

Učestvuju: Vitezovi kraljevskog grada Jajce koje predvodi Andjelko Barić, Glumci Ermir Smajić, Emir Ibrahimović, Faruk Uščuplić, Adi Omić i Irfan Kasumović iz Tuzle, Sarajevo Drum Orchestra.

Performans na trgovima Grada pripremio Leonardo Valenta

Organizator Međunarodni centar za mir, dok su suorganizatori Centar za kulturu i mlade Opštine Centar, Collegium artisticum i KSC Skenderija.

 

(Agencije/Foto Tvrtko Zrile)

Objava Jajački vitezovi sudjeluju na Viteškoj promenadi u Sarajevu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement