Connect with us

BiH

Jajčanin čeka na izručenje nakon hapšenja u SAD

Avatar

Published

on

U dokumentima suda u SAD-u u koje je BIRN imao uvid navodi se da je Robert Kovačić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, koji se nalazi u bjekstvu, seksualno zlostavljao ženu bošnjačke nacionalnosti u Jajcu 1995. godine.

Robert Kovačić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se tereti za ratne zločine, uhapšen je prošlog mjeseca po potjernici Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ga u julu čeka ekstradiciono saslušanje.

Kovačić, 66, uhapšen je 16. maja u Roanoku, u Virdžiniji. Trenutno se nalazi u pritvoru u SAD.

Prema američkim sudskim dokumentima u koje je BIRN imao uvid, Kovačić, po nacionalnosti Hrvat, rođen je u Jajcu, gde je i počinio navodni zločin.

Tereti se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, što je delo za koje je predviđena kazna zatvora do 20 godina, ali i za kršenje odredaba Ženevske konvencije koji se odnose na postupanje prema civilima tokom rata.

Kako u nalogu za hapšenje stoji, pripadnici HVO-a su, nakon što su preuzeli kontrolu u Jajcu, upali u stan žene bošnjačke nacionalnosti.

Naredili su joj da kuha za njih, uznemiravali je i vrijeđali na nacionalnoj osnovi. Kovačić je kasnije došao u njen stan i u početku je bio ljubazan prema njoj – ona je zauzvrat spremala hranu za njega i njegovog psa.

Pošto se žena bojala za svoju sigurnost u Jajcu koje je kontrolisao HVO, zamolila je Kovačića da je zaštiti. On joj je rekao da ode u stan u kome se tada nalazio.

Kada je stigla u stan, Kovačić ju je terao da popije rakiju, ali ona je to odbila. Počeo je da je vrijeđa na nacionalnoj osnovi, prisilio je da se skine, a potom je seksualno zlostavljao.

Prema navodima, Kovačić joj je tada rekao da će je „ubiti, baciti u smeće i okriviti Srbe za njeno ubistvo”.

Žena je zatim uspela da pobjegne iz stana, nakon čega je noć provela u spaljenoj kući. Sljedećeg jutra otišla je u policijsku stanicu, međutim, kada su policajci saznali da je muslimanka, odbili su da joj pomognu.

Žena se sklonila kod svog prijatelja i nekoliko mjeseci nakon napada dala je izjavu policajcu koga je poznavala pre rata.

Kovačić je napustio BiH odmah nakon rata kako bi izbjegao krivično gonjenje, ali je u međuvremenu ženi ponovo upućivao prijetnje seksualnim nasiljem.

Preselio se u Roanok, u Virdžiniji, zbog čega nije mogao biti saslušan u predmetu koji se vodi protiv njega.

Kovačićev advokat u BiH izjavio silovanje nije povezano s nacionalnom pripadnošću žrtve, da su 1995. godine HVO i Armija BiH djelovale zajedno, kao i da je Kovačić oženjen Bošnjakinjom.

Sud je odbio ovu tvrdnju zbog činjenice da je Jajce u to vrijeme bilo pod kontrolom HVO-a i da Armija BiH nije bila u ovom gradu, ali i zbog prikupljenih dokaza da su njegove prijetnje upućene žrtvi bile na nacionalnoj osnovi.

U Agenciji za imigraciju i carine (ICE) SAD postoji poseban tim koji radi na kršenju ljudskih prava na Balkanu. Oni i danas, više od 20 godina nakon rata, tragaju za osumnjičenima za ratne zločine koji žive u SAD.

Naime, Bosni i Hercegovini je iz Roanoka izručen i Almaz Nezirović. On je dobio dvije godine zbog ratnih zločina koje je počinio kao zatvorski čuvar tokom 1992. godine.

Predstavnici ICE-a odbili su da komentarišu slučaj Kovačić.

Saslušanje Kovačića u Okružnom sudu zapadnog okruga Virdžinija zakazano je za 11. jul.

 

 

 

(BIRN)

Objava Jajčanin čeka na izručenje nakon hapšenja u SAD pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement