Connect with us

Jajce

Jajčanin gradi glumačku karijeru u SAD (FOTO)

Avatar

Published

on

Jajčanin Irhad Mutić, glumac, pisac, režiser i producent, za vrijeme rata je izbjegao u SAD gdje je i odrastao. Svoje prve uloge ostvario je u studentskim projektima u saradnji s ekipama jedne od najpoznatijih američkih filmskih škola „Rochester Institute of Technology”, piše Jajce Online.

Osim filmova dobija mogućnost da radi i u serijama i TV reklamama, a prije dvije godine je primljen i u SAG-AFTRA, američki sindikat glumaca.

-Jajce sam napustio sa šest godina i od tada sam bio u posjeti samo dva puta.  To je jedna od dimenzija u kojoj ne mogu pobijediti, volio bih da sam češće u Jajcu, ali sam primijetio da mi posjete teško padaju. Čudno je koliko sam ja još kao malo dijete toga zapamtio, a sve te uspomene, lijepe i ružne, izazivaju osjećaj gubitka. Nadam se da će se to promijeniti – priča Irhad Mutić za Jajce Online.

Mladi glumac priznaje da je sasvim slučajno odlutao u glumu, kako kaže nije tu bilo nekog plana i fokusa.

-Oduvijek sam volio filmove i još mi je od djetinjstva interesantno, gledajući neki film, razmišljati o logistici neophodnoj za određenu scenu, o kvaliteti glume, dosljednosti scenarija i ostalim detaljima – istakao je.

Voli analizirati scene filmova jer je to njegova strast.

-Nekog zabavlja ribolov, nekog video igre, meni predstavlja zadovoljstvo analizirati scene filmova koje gledam. Uzmimo za primjer djelo poznatog  slikara koji je htio ovjekovječiti motiv mrtve prirode, meni je to samo frtalj kile grožđa i par jabuka u zdjeli, a neko u tom vidi izvanrednu kontrolu kista, genijalnu igru svjetla i sjene. Naći tragove umjetnosti u filmu, to je moja strast – navodi Mutić.

Radio kao programer ni slutio nije da će mu gluma biti primarna struka.

-Što se tiče glume, slučajno sam naišao na oglas kojim se tražilo glumce za studentski projekt. Tih sam godina bio zaposlen kao programer i iz zabave sam se odlučio okušati ispred kamere. To je bio pun pogodak i nisam se puno dvoumio oko odluke da film prestanem tretirati samo kao hobi – kaže on.

Irhadov cilj je da bude zadovoljan onim što radim i taj je cilj za njega je odmah i ostvaren.

-Moguće je da se radeći ovo i obogatim, mada sumnjam, pa se s tim i ne opterećujem. Dakle nekih daljih ambicija nemam, jedan sam od rijetkih sretnika na ovoj planeti koji je našao zanimanje u kojem organski uživa i moj bi cilj bio zadržavanje trenutnog stanja – rekao je.

Radio na mnogim projektima, a sa kratkometražnim filmom „Bruce“ osvojio mnoge nagrade.

-Ponosan sam na svoj kratkometražni film „Bruce”, jer sam s tim filmom, koji uopšte nije imao budžet, osvojio nekoliko nagrada, između ostalog i za montažu i režiju. Mislim, posudim kameru, nađem nekoliko entuzijasta koji prije nisu glumili i s tim projektom na nekoliko filmskih festivala osvojim prva mjesta u različitim kategorijama – kazao je Mutić te dodao da je bilo i poslije projekata koji su imali i veću publiku i veća priznanja, ali sam tim prvim projektom sebe je uvjerio da sam je pravom putu.

Prati dešava u bh.filmskoj industriji i ponosan sam na uspjeh naše kinematografije.

-Mislim da je potencijal ogroman i da pored švicarskog sata, talijanske mode, kovanica s težinom može biti i bosanski film. BiH ne može biti globalna velesila u automobilskoj industriji ili stočarstvu, ali za mjesto među elitom u filmskoj industriji kapacitet sigurno postoji i mlade treba ohrabriti da se okrenu toj budućnosti u sto masovnijem broju – zaključio je za kraj razgovora Irha Mutić koji je dao za naš portal.

 

 

(Jajce Online/E.Crnkić)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement