Connect with us

Jajce Online

Jajčanin svjetski priznati džez trubač, kompozitor i aranžer

Avatar

Published

on

Duško (Dušan) Gojković svjetski priznati džez trubač, kompozitor i aranžer. Jedini je s ovih prostora džez-muzičar koji je ušao u sve enciklopedije.

Rođen je u Jajcu u Kraljevini Jugoslaviji, danas u Bosna i Hercegovina, 14. oktobra 1931. godine, od oca Vuksana i majke Kristine, kao jedno od njihovo četvero djece.

Nakon ratnog i poratnog perioda života, jednim dijelom i u logoru, doživio je porodičnu tragediju. Ostavši bez porodice on se 1946. godine seli u Beograd, kao gimnazijalac, i učenik Muzičkoj školi Stanković u Beogradu, pod neprestanom kontrolom ondašnjih komunističkih vlasti zbog sviranja zabranjivanog džeza na javnim mjestima.

„Na prijemnom ispitu u Muzičkoj školi Stanković otpjevao sam neku rusku pjesmu uz klavir i napomenuo im da želim da učim da sviram trubu jer imam taj instrument kući i da u školskom orkestru sviram džez. Direktor škole je sumnjičavo vrtio glavom zbog tog džeza, ali su me ipak primili i konačno sam počeo da sviram trubu. Moje improvizacije na trubi nijedan komesar nije mogao da kontroliše. Džez je sloboda“.

Muziku je studirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu od 1948. do 1953. godine. Još kao student s 18 godina svirao je trubu u mnogim džez i diksland bendovima i s velikim orkestrom Radio Beograda. Poslije pet godina provedenih u Jugoslaviji, prerastao je nivo balkanskog muziciranja i odlučio da nastavi svoju karijeru u zapadnoj Nemačkoj. Godine 1956. snimio je svoj prvi LP kao član grupe Frank All Stars. Sljedeće četiri godine proveo je kao prvi trubač i član Kurt Edelhagenovog orkestra. Tokom godina svirao je sa značajnim džezerima kao što su Chet Baker, Stan Getz i Oscar Pettiford.

Prvi put se obreo u Americi sa Evropskim omladinskim orkestrom 1958. u Njuportu na džez festivalu na Istočnoj obal, i svojim stilom muziciranja privukao veliku pažnju sa obe strane okeana.

Godine 1961. ponuđena mu je stipendija za studije u oblasti komponovanja i aranžiranja u Berkliju, u vrsti muzike za koju teško da su tada drugde u svetu postojale neke škole.

Trebala mu je preporuka i – dobio ju je. Od Stena Geca, Arta Farmera i Oskara Petforda koji su je napisali i potpisali na masnom jelovniku nekog kafića u Frankfurtu u kome su doručkovali.

Nakon studija u Berkliju pozvao ga je kanadski vođa benda Mainard Ferguson da se pridruži njegovom bendu. Gojković je nastupao kao druga truba u ovom sastavu sve do pauze benda 1964. Njegov rad s Fergusonom omogućio je Gojkoviću reputaciju odličnog i velikog muzičara i izvanrednog soliste.

Vratio se u Evropu, i formirao svoj sekstet 1966. godine, s kojim je snimio svoj prvi album Swinging Macedonia, u produkciji Eckart Rahn, s muzikom koju je on izvorno komponovao inspirisan muzikom Balkana. Album se generalno smatra kamenom temeljcem balkanskog džeza.

U narednim godinama pratio je i svirao s Miles Davis, Dizzi Gillespie, Oscar Pettiford, Gerri Mulligan, Sonni Rollins, Duke Jordan, Slide Hampton itd.

Godine 1966 nastavio je svoju karijeru u Big Band-u Kenni Clarke-Franci Boland.

Godine 1968. nastanio se u Minhenu i formirao svoj veliki bend sa umjetnicima kao što je Rolf Ericsson koji je trajao sve do 1976.

Godine 1986. osnovao je još jedan orkestar s kojim radi do danas radi. Njegovo očekivano povratak džez sceni došao je s albumom Soul Connection iz 1994. godine s kojim je osvojio brojna priznanja.

Godine 1996.godine snimio je album Soul Collection, ali ovaj put sa svojim velikim bendom. Još jedan sjajan album objavio je 1997. godine – Balkan Blue, dvostruki CD: prvi je kvintet sa talijanskim saksofonistom Gianni Bassom, a drugi sa orkestrom Sjeverno-njemačkog radija (NDR) uz džez ritam i Gojkovića kao soliste. Njegov sljedeći album bio je In Mi Dreams (2001) snimljen sa vlastitim kvartetom.

Gojković je 2003. godine otvorio novo poglavlje u karijeri svojim albumom Samba do Mar, u kojem prvi put komponuje inspirisan brazilskom muzikom.

Tokom 2004. godine nastupao je na 200-godišnjicu moderne srpske državnosti, s beogradskim internacionalnim All Star Big Bendom s kojim je snimio CD Handful of Soul.

Njegov album Samba Tzigane izašao je 2006. godine, s kojim je Gojković proslavio svoj 75. rođendan na velikom koncertu u Beograd.

 

(Jajce Online)

Objava Jajčanin svjetski priznati džez trubač, kompozitor i aranžer pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement