8.9 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
Jajce

Jajčanka Nikolina Bilandžija osvojila glumačku nagradu “Likota”

Nagrada LIKOTA za najbolјeg glumca amatera u 2022. godini dodjelјuje se Nikolini Bilandžija koja je rodom iz Jajca, a apsolvent je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Nagrada nosi naziv prema nadimku idejnog osnivača Studentskog pozorišta, Živomira Ličanina Likote, koje je jedinstvena pozorišna ličnost, jer je početkom rata u Bosni i Hercegovini promijenio ime u Bosnimir šaljući tako poruke ljubavi i poziv na mir zaraćenim stranama u BiH. Žiri  za nagradu LIKOTA je radio u sastavu: glumica Aleksandra Ćosić, profesor srpskog jezika Milјana Orašanin i pozorišni reditelј Aleksandar Pejaković.

Proglašenje pobjednika održano je  sinoć u okviru “Evropske noći pozorišta” koja je održana u Studentskom pozorištu. Evropska noć pozorišta je umjetničkom projekt u kojem uživaju svi koji žive kulturu (izvođači, muzičari, scenski radnici i ostali profesionalci, amateri), a posebno gledaoci koji u ovoj noći dobiju više nego u drugim pozorišnim večerima (besplatne ulaznice, prateći programi, ulaznice po promotivnim cijenama, priliku da obiđu i upoznaju se sa pozorišnim prostorijama). “Evropska noć pozorišta” Studentsko pozorište uvezuje u jedinstvenu evropsku porodicu kulture i teatra.

Pokrovitelј ovogodišnje manifestacije održane u Banjalučkom studentskom pozorištu bio je Grad Banja Luka.

Nagrada Nikolini Bilandžija će biti dodjelјena na svečanom zatvaranju 46. sezone 30. novembra 2022. godine u Podrum sceni.

Povezane vijesti

SA 14.GODINA SAM OTIŠAO OD KUĆE: Albino je uvijek bio buntovnik

Glavni Urednik

Banepo Jajce: Firma od povjerenja, odgovoran i pouzdan saradnik

Jajce Online

Predstavnici džemata Stjepan Polje II posjetili MIZ Jajce

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!