Connect with us

Jajce

Jajčanka prva pastorica u Bosni i Hercegovini

Avatar

Published

on

Naša sugrađanka Edina Hajder promovisana u prvu pastoricu Evanđeoske crkve u Bosni i Hercegovini. Ovaj historijski trenutak dogodio se u Evanđeoskoj crkvi u Jajcu, gdje je na jutarnjem bogosluženju u nedjelju na Međunarodni dan žena održan čin rukopoloženja.

Službu i čin rukopoloženja izvršili su pastori Evanđeoske crkve u Bosni i Hercegovini, Dalibor Kojić, Zoran Pavić, Mladen Tomičić i Saša Nikolinović.

Pastorica Edina Hajder rođena je 1973. godine i dio je lokalne crkvene zajednice u rodnom Jajcu od samih početaka 1996. godine, kada je i doživjela Božji poziv u službu propovijedanja Evanđelja. Teološko obrazovanje stekla je na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku u Hrvatskoj a od 2006. godine služi u pastoralnom pozivu kao odgovorna osoba jajačke crkvene zajednice.

-Zadnjih četrnaest godina obavljam pastorsku službu a jučer smo zvanično kao Evanđeoska crkva u Bosni i Hercegovini potvrdili da u tu službu uključujemo i žene. Ovo je veliko ohrabrenje za mene i potvrda mog poziva i rada a posebno kad razmišljam o generacijama koje dolaze. Nadam se da ćemo kao crkva nastaviti biti blagoslov našem gradu i našoj državi Bosni i Hercegovini, rekla je pastorica Edina Hajder za Jajce Online.

U maju 2019. godine, Evanđeoska crkva u Bosni i Hercegovini, na svome redovnom zasjedanju Sabora, donijela je historijsku odluku o ravnopravnom rukopolaganju muškaraca i žena za pastorsku/ svećeniku službu, što je otvorilo vrata za današnji čin rukopolaganja.

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement