Connect with us

Jajce

Jajčanka svjetski stručnjak u oblastima komunikacijskih mreža

Avatar

Published

on

Kako čovjek neće biti ponosan kad imamo ovakve ljude širom svijeta. Rođena je u Jajcu, kao mala djevojka je otišla u Prištinu s porodicom gdje se i školovala.

Danas radi kao profesorica u Kanadi i prepoznata je kao svjetski stručnjak u oblastima komunikacijskih mreža, sistema, analiza kompleksnih sistema i mnogo više toga.

Upoznajte ženu velikog srca sa željom da pomogne svima, profesoricu Ljiljanu Trajković, kojupoznajem već par godina jer zajedno služimo na različitim odborima koji upravljaju najvećom profesionalnom organizacijom inžinjera u svijetu, IEEE.

Svaki put me ostavi oduševljenim sa svojim znanjem, a i činjenicom da nikada ne odbije pomoći drugima sirom svijeta. Imamo dosta zajedničkog.

Davno je to bilo kada je kao mala djevojka zadnji put vidjela vodopad u svom rodnom Jajcu, sjeća se svih detalja kada je tu bila sa svojim ocem na različitim lokacijama.

Dok mi je to pričala osjetio sam neke jake emocije jer je život čudan i vodi nas putevima koje nismo mogli zamisliti.

Profesorica Trajković je postala diplomirani inženjer na Univerzitetu u Prištini a zatim se zaputila u SAD kao dosta naših talentiranih mladih ljudi gdje bi sticala dodatno znanje.

Dobitnik je Fullbright Fellowshipa i zahvaljujući njemu, magistrirala je na Univerzitetu Syracuse u New Yorku iz oblasti elektrotehnike i računarskog inžinjeringa u 1979 i 1981.

Zatim je upisala doktorske studije pod punom stipendijom na University of California Los Angeles (UCLA). Postala je doktor nauka 1986. Njena karijera je stvarno nevjerovatna i za sve pohvale.

Zahvaljujući National Science Foundation (NSF) ona je bila gostujuću professor i istraživač na UC Berkley (Među 5 najjačih istraživačkih univerziteta u oblastima inžinjeringa). Od 1990. do 1997. je radila kao istraživač u Bell Labs (Communications Research) i od 1988. do 1990. u AT&T Bell Laboratories.

U IEEE-u je dokazani lider, gdje je držala i nastavlja da predvodi različite ogranke ove organizacije. Dobitnik je ogromnog broja nagrada i priznanja sirom svijeta.

Prošlo je vise od 50 godina od kako je profesorica Trajković bila u svom rodnom Jajcu. U istom trenutku kada mi je to rekla, imao sam najveću zelju da je dovedem u Jajce i da bude gost naše fondacije Bosnia & Herzegovina Futures Foundation gdje bi mogla da upozna mlade talente i održi neka predavanja.

Rado ću s njom zajedno prošetati kroz Jajce i upoznati je s onim pozitivnom stvarima koje radimo da unaprijedimo domovinu.

Još jednom vas pitam, dali znate kakve stručnjake imamo sirom svijeta?

 

Vaš Edhem ‘Eddie’ ČustovićFeed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement