3.1 C
Jajce
Srijeda, 20 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Jajce: Birokratija (mafija) protiv naroda!

Piše: Zijad Plivac

Niko ko nije ravnodušan i niko ko na bilo koji način nije upetljan ili zavisan od vlasti, na bilo kom nivou, ne može da se ne začudi s pitanjem: zbilja, koliko nisko birokratija i njena surovost i sljepilo mogu ići?!

Konkretno, mislim na predstojeće razmatranje na OV Jajce u vezi famoznih minihidroelektrana za koje su se građani Jajca jasno oglasili sa NE gradnji mini hidroelektrana!

Podsjetimo se, nakon moje Online Peticije, koju je potpisalo 1.777 osoba, potom Peticije u samom gradu, koju potpisaše građani u velikom broju, njih reko 5.000, jasno je da takav zakonski akt potpuno isključuje bilo kakvu mogućnost daljnjih pitanja u vezi mini hidroelektrana!

Vraćanje teme mini hidroelektrane na OV Jajce je ništa drugo do veoma prljavi i bezobrazni akt birokratije (čitaj mafije) koja se potpuno oglušuje o zakonsku validnost glasa naroda.
Zašto mafije? Zato što je svakoj osobi jasno da su desetine milijardi maraka pokradene od naroda i da se takav trend konstantno nastavlja. Zato što je svakoj osobi jasno da aktuelne BiH vlasti decenijama uporno desocijaliziraju, dehumanizuju i degradiraju svoje građane na svakom pedlju BiH. Posljedice toga su, svima je poznato, masovno iseljavanje stanovništva!

Mafija – ta riječ je validna i namjerama gradnji bezbrojnih mini hidroelektrana u BiH ali i u cijelom regionu. Mafija ne sluša glas i ne vidi potrebe naroda, to je očigledno. Mafija ne bira projekte koji će odgovarati i narodu, pa i državi.

Mafija radi isključivo za sebe lično, osobno, personalno. Da – i za svoje porodice.

Zamisliti takvu bezobzirnost – graditi mini hidroelektrane u jednom gradu koji nosi epitet kontinentalni Dubrovnik, grad muzej pod otvorenim nebom, grad turizma, grad jedinstvenog vovopada, itd., je van svake pameti!

Mafija zato – jer nema obzira prema jajačkim jezerima i Plivi koji su posljedicom egzistiranja hidrocentrala potpuno devastirani i vodopad i značajan tok Plive i Malo plivsko jezero koje je postalo ništa drugo do otrovna bara iz koje Jajčani piju vodu!! I pored takve katastrofe, mafija je uporna da gradi mini hidroelektrane kao i pored toga što su se hiljade građana usprotivili mirnim, demokratskim i zakonskim aktom – Peticijom.

I u ovom slučaju mafija izigrava Golijata gledajući bezobzirno na narod kao malog Davida.
Dakle, mafija se ne oslanja niti na opštu opravdanost tog , bajagi, projekta, niti se obazire na glas i mišljenje naroda. Zato je to krug mafije koji će, pretpostavka je, pokušati barem neke članove OV usloviti bilo čime, podmititi i slično. Uopće ne želim tvrditi da će neko od članova OV pristati na to.

Sjetih se sličnog problema u vrijeme mandata načelnika, dr. Hrnjića, kada je u SBK bilo odlučeno da se izvrši masovna sječa šume iznad Velikog plivskog jezera. Tadašnji načelnik je doslovno istjerao izvjesnu ministricu iz kancelarije rekavši joj: “Šuma se neće sjeći i ako Ste zbog toga došli, možete ići!!”

TAKVO ŠTO OČEKUJEMO I OD SADAŠNJEG NAČELNIKA, PREDSJEDNIKA OV I ČLANOVA OV.
(Zar se sječa šume iznad Velikog plivskog jezera, srca jajačkog turizma, može nazvati stručnim projektom??)

Drugo – previše ja objašnjavano o pogubnosti i apsurdnosti gradnjom mini hidroelektrana, a posebno na Plivi čije je Malo plivsko jezero već postalo klasična bara zatrovana manjkom priliva vode, što je posljedicom protiv propisanih mjera uzimanja prevelikih količina vode od strane hidrocentrale HE I, zbog čega dolazi do zagrijavanja vode Malog plivskog jezera, zatim velikim unosom iz kanalizacionih odvoda zbog čega su se stvorili uslovi naglog razvoja cijanobakterija koje su ni manje ni više nego smrtonosno opasne.

Takvu vodu, TO STALNO TREBA NAGLAŠAVATI, piju Jajčani! (Dakako, rezultat ukupnih posljedica je i taj da se konstantno umanjuje vodena površina Malog plivskog jezara.)

To što je Opština Jajce potpisnik Deklaracije za zaštitu voda Vrbasa i Plive je čista obmana, laž. To je, očigledno je, samo mrtvo slovo na papiru. Dokaz tome je potpuna tišina i nerad na rješavanju zaštite Malog plivskog jezera. Jedina aktivnost Opštine oko Malog jezera jesu staze za pješake, a sva ostala obala je već privatizovana i ograđena. Građanima ostaje da šeta po smrčevim daskama, koje će za koju godinu sagnjiti, a ostali prilazi imaju svoje rampe s natpisima “Zabranjen prilaz”! Dakle, sve se svodi na mutne radnje, na pare.

Kao prvi pokretač za borbu protiv izgradnje mini hidroelektrana Online Peticijom, ovim člankom želim poručiti načelniku gdinu Hozanu, predsjedniku OV gdinu Topiću i članovima OV Jajce da se tema mini hidroelektrane, obzirom na glas građana izražen Peticijama, na predstojećem sastanku OV zaključi kao završen čin odbijanjem bilo kakve daljnje rasprave o istim, te da se naredbodavcima u SBK pošalje pismo s jasnim naglaskom da se mišljenjem i voljom naroda i mišljenjem stručnjaka nikakva gradnja predviđenih mini hidroelektrana, niti bilo šta slično, do daljnjeg neće dozvoliti se izvršiti.

 

 

(Zijad Plivac, 14.10.2021.godine)

The post Jajce: Birokratija (mafija) protiv naroda! appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Žena iz BiH nestala u Srbiji: Oglasio se njen muž, imaju sedmomjesečnu bebu

Jajce Online

Državljani BiH organizovali ilegalne auto-trke u Švajcarskoj

Jajce Online

Koronavirusom u FBiH zaraženo još 14 osoba, među njima i trogodišnje dijete

Jajce Online