Connect with us

Jajce

Jajce dio programa Europa za građane

Avatar

Published

on

U okviru EU projekta European Youth Empowerment Festivals (EYE-Festivals), članovi Centra za obrazovanje i druženje Jajce, zajedno s predstavnicima Općine Jajce učestvovali su na prvom omladinskom „EYE“ festivalu održanom 26. i 27. novembra u italijanskom gradu Pordenone zajedno sa preko sto učesnika iz Italije, Finske, Litvanije, Grčke i Crne Gore.

Riječ je o projektu kioji treba pridonijeti razumijevanju građana istorije Europske unije i kulturne raznolikosti koja je obilježava te promovisati europsko građanstvo i poboljšati uvjete za demokratsko građansko sudjelovanje na europskoj razini.

Projektne aktivnosti implementirat će se u razdoblju 2019. i 2021. godine uključuju italijanski Pordenone, finski grad Kalajoki, koji je ujedno i voditelj projekta, općinu Kaunas iz (Litvanija), općinu Herceg Novi ( Crna Gora), Udruženje umjetnina (Grčka), te općina Jajce – BiH.

Tokom dva dana trajanja festivala učesnici su participirali u panel diskusiji na kojoj je bilo govora o ključnim temama EU, a naročito položaju mladih i njihovim očekivanjima u okviru kojeg je održan zanimljiv EU kviz, kao i LARP (Live Action Role Play) radionica gdje su mladi kroz uloge koje su im dodijeljene simulirali rad EU parlamenta.

Partner u projektu ispred BiH je Općina Jajce u saradnji sa Centrom za obrazovanje i druženje Jajce.

Nakon Italije planirano je da se naredni festivali održe u Finskoj (Kalajoki), BiH (Jajce), Litvanija (Kaunas), te Crna Gora.

 

 

(cod jajce)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement