Connect with us

Jajce

Jajce: Godinama čekaju na gradnju staračkog doma

Avatar

Published

on

Udruženje-udruga penzionera-umirovljenika općine Jajce inicijatori su i zagovornici ideje osnivanja staračkoga doma na lokaciji nekadašnjeg Medicinskog centra „Nemanja Vlatković“. Na ovakav korak su se odlučili jer se javila se potreba zbog velikog broja starih i iznemoglih lica u Jajcu o kojima nema ko da se brine, piše Jajce Online.

Prije dvije godine Skupština SBK-a dala suglasnost na statute pet bolnica u Travniku, Bugojnu i Jajcu, čime je Kanton SBK nakon 20 godina, preuzeo osnivačka prava nad javnim zdravstvenim ustanovama, pa bi navedeni inicijativu oko izgradnje staračkog dima trebalo usuglasiti i realizirati s Općom bolnicom Jajce, odnosno sa SBK-a.

U proteklih šest godina na ovu temu je organizirano preko 50 sastanaka na raznim nivoima, a jedan takav je upriličen jučer u prostorijama Udruženje-udruga penzionera-umirovljenika općine Jajce na kojem je prisustvovao i općinski načelnik Edin Hozan koji je dao punu podršku u realizaciji izgradnje staračkog doma.

Pozivajući se na Odluku OV Jajce o usvajanju srednjoročnog plana potencijalnih projekata JPP-a iz 2019. godine, zaključeno je da se zakaže sastanak s ravnateljem i JU Opća bolnice Jajce dr. Stipanom Jezerčićem, na kojem bi se razmotrilo ovo pitanje od obostranog interesa.

Veliki broj Jajčana korisnici su usluga brojnih domova širom naše države, a pojedine ustanove su nefunkcionalne.

-U našem gradu je momentalno malo mladih, većinom su ostali roditelji koji su napušteni i dosta su stariji. Ova ideja nas je oduševila, nama nije bitno ko će graditi i raditi, jer to se nas ne tiče, naš je interes da on bude u funkciji, poručili su iz Udruženje – udruga penzionera – umirovljenika Općine Jajce.

Prvo jedinstveno Udruženje – Udruga penzionera

Podsjećamo, Udruženje – udruga penzionera – umirovljenika Općine Jajce formirano je 2009. godine ujedinjenjem Udruženja penzionera i Udruge umirovljenika Općine Jajce u jedinstvenu organizaciju s motom „zajedno smo jači“ čime su postali prvo jedinstveno udruženje – udruga na području Federacije.

Udruženje okuplja oko 2000 članova kojima Udruženje, uz zaštitu i unaprjeđenju materijalnog i socijalnog položaja, pruža sadržajniji društveni i kulturni život. Inicijatori i zagovornici ideje osnivanja staračkoga doma u Jajcu, vode aktivnosti na unaprjeđenju zdravstvene zaštite penzionera, organiziraju druženja s penzionerima iz drugih gradova, šetaju, pjevaju, igraju.

 

 

(Jajce Online/Foto:Tvrtko Zrile)

 

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement