Connect with us

Jajce

Jajce nije zaslužilo ovakvu sramotu

Avatar

Published

on

U posljednjih 20 dana svjedoci smo nemilih scena trovanja uličnih, ali i vlasničkih pasa u Jajcu. Nepoznati počinitelji ili više njih otrovali su 22 pasa, a hitnom intervencijom samo 10 ih je spašeno.

-Na početku smo uz dojavu građana i brzu intervenciju našeg i veterinara Samira Kestena uspjeli spasiti većinu pasa koje smo zatekli na lokacijama uglavnom uze jezgre grada. Svaki drugi-treći dan smo dobijali dojave ili zaticali nove otrovane pse. Bilo je slučajeva trovanja i vlasničkih pasa, rekla je Olivera Burek, predsjednica Udruženja za zaštitu i dobrobit životinja „Ljubitelji pasa” Jajce.

U istragu je uključeno i Kantonalno tužilaštvo SBK-a.

-Obaviješteni su svi nadležni i sad je u postupku istraga. Trovači nisu još pronađeni. Mi skupa s veterinarom i pojedinim sugrađanima dajemo svoj maksimum da pomognemo psima na ulici. Neke otrovane pse koji su preživjeli i pse s kritičnih lokacija gdje je najviše bilo prijava o otrovanim psima smo uspjeli skloniti na sigurno. Veliki je broj još uvijek ugroženih pasa, istakla je ona.

Tačan broj otrovanih pasa još uvijek nije poznat javnosti.

Veterinar je upoznat kao i mi o 22 otrovana psa od kojih je 10 spašeno. Velika je podrška građana da se spasi što se spasiti da i ovim putem im se zahvaljujemo. Nadamo se da će ovaj horor prestati u našem gradu i da Jajce kao biser kulturno – historijske baštine Bosne i Hercegovine nije zaslužilo ovakvu sramotu, istakla je Burek.

Udomili veliki broj pasa

Općina Jajce u saradnji s Veterinarskom stanicom Jajce, Policijskom stanicom Jajce, JKP „Čistoća i zelenilo“ i Udruženjem za zaštitu i dobrobit životinja “Ljubitelji pasa” Jajce već dugi niz godina ulaže napore s ciljem smanjenja broja pasa lutalica na jajačkim ulicama.

Nizom zajedničkih akcija, od sterilizacije i kastracije do udomljavanja, nastojalo se pomoći u rješavanju ovog problema. Udruženje je od osnivanja do danas uspjelo udomiti više od 450 pasa lutalica.

 

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement