8.4 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
Jajce

Jajce organiziralo Okrugli stol na temu „Pristupačnost“

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Jajce, zajedno sa Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom SBK/KBS danas je u Jajcu organizovalo Okrugli sto na temu „Pristupačnost“.

Dio je ovo projekta “Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom – EMPOWER” koji provodi Caritas BiH s partnerima, a finansira Europska Unija. Projekat se provodi u sedam gradova u BiH, a doprinijeti će promjenama u kvalitetu djelovanja organizacija osoba s invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa socijalnim i fizičkim barijerama kao što su predrasude i stavovi prema invalidnosti, nepristupačnost objekata i druge arhitektonske barijere, te nepristupačnost informacija i komunikacijskog oruđa. Cilj okruglog stola bio je upoznati se sa svakodnevnim socijalnim i fizičkim barijerama osoba sa invaliditetom, sa fokusom na „Pristupačnost“ objektima. Razgovaralo se o potecijalnim projektima i prijedlozima kako bi se osobama sa invaliditetom olakšale mnogobrojne prepreke koje sprječavaju osobe sa invaliditetom da samostalno i u potpunosti jednako sa drugima učestvuju u svim područjima života.
Učesnike okruglog stola pozdravio je Rifet Agić predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Jajce. U radu Okruglog stola učestvovali su i Načelnik Policijske uprave Jajce Bare Pršlja, članovi Udruženja  paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Jajce, Ivan Križanac predsjednik Udruženja „Most“ Vitez, Suljo Duranović predstavnik Udruženja „Vodopad ljubavi“ i Đevahira Šehović predsjednica Udruženja „NADA“.  Bila je to prilika da članovi Udruženja predstave poteškoće sa kojima se susreću, kako bi se glas osoba sa invaliditem čuo što dalje i kako bi zajednički došli do rješenja.
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan pozdravio je učesnike Okruglog stola i izrazio zahvalnost na pozivu, te istakao da se ovakva druženja trebaju održavati češće kako bi nas podsjetila i opomenula da ne smijemo zaboraviti osobe sa invaliditetom, te da svaki dan trebamo raditi na poboljšanju uslova života za ovu kategoriju našeg stanovništva.
„Posebno se divim ovim ljudima koji su uprkos svemu veselog duha, puni entuzijazma  i volje za  životom i koji su zadovoljni onim što od života dobijaju“, kazao je Hozan.
Načelnik Policijske uprave Jajce Bare Pršlja pozvao je prisutne i sve građane koji primjete kršenje  prava osoba sa invaliditetom da se obrate nadležnim institucijama i svaki prekršaj prijave na broj 122, te istakao da su ovakvi sastanci važni kako bi se čuli problemi osoba sa invaliditetom i na taj način policija i policijski službenici bili od koristi osobama sa invaliditetom.
centralna.ba

Povezane vijesti

Iduće subote 6. Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce Online

Hozan: Sretna 26. godišnjica oslobođenja Jajca

Jajce Online

Najavljujemo: Susret Jajčana u Zagrebu

Glavni Urednik
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!