Connect with us

Jajce Online

Jajce: Otvorena izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vl…

Avatar

Published

on

Izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele” autora Jasmina Mandžukića, kustosa Muzeja Tešanj, otvorena je večeras u Domu kulture Jajce, kako bi se i na ovaj način dalo do značaja najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji za ovaj grad, Pozorišnim Igrama BiH, ali i najavila manifestacija “Dani srednjovjekovlja”.

Na otvaranju prisutne su pozdravili direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Ante Brtan, direktor Muzeja Tešanj Ernard Prnjavorac te Predsjednik Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović.

Izložbu je zvanično otvorio predsjedavajući općinskog vijeća Jajce  Ivo Šimunović koji je ovom prilikom ujedno i predstavio novoosnovanu vitešku skupinu iz udruženja “Vitezova kraljevskog grada Jajca”.

– Razgledanjem izloženih eksponata prisjetim se naših predaka, povežimo se s njima i budimo zajedno učesnici ove manifestacije – rekao je Šimunović.

Na izložbi su prikazani panoi sa srednjovjekovnim poveljama te replike reprezentativnih pečata bosanskih vladara i vlastele.

Predstavljene povelje i pečati nastajali su u periodu 1189 -1461. godine i obuhvataju kompletan period postojanja srednjovjekovne Bosne. Većina izložene građe danas se ne nalazi u Bosni i Hercegovini, a najveći dio potiče iz Državnog arhiva iz Dubrovnika.

Izloženi su dokumenti skoro svih bosanskih vladara i u hronološkom smislu obuhvataju najširi mogući raspon, od povelje bana Kulina iz 1.189. godine, do posljednjih sačuvanih povelja i pisama kralja Stjepana Tomaševića iz 1.461.

 

 

(Jajce Online)

Objava Jajce: Otvorena izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele” pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement