21.7 C
Jajce
Srijeda, 7 lipnja, 2023
BiH Jajce Svijet

Jajce se priključilo američkom projektu “Dijaspora Invest”

Ambasador Murphy sa 20 gradonačelnika i načelnika iz cijele Bosne i Hercegovine: U saradnji sa USAID-om dogovorena tehnička podrška za uključivanje dijaspore u lokalni razvoj i uspostava lokalnih razvojnih fondova za podršku investicijama dijaspore.
Danas je USAID potpisao memorandume o partnerstvu sa 20 jedinica lokalne samouprave, mađu kojima je i Općina Jajce, sa kojima će zajedno razvijati lokalne grant programe i podržati aktivnosti uključivanja dijaspore u ekonomski i društveni razvoj lokalnih zajednica. Prilikom susreta u Sarajevu, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy se sastao sa načelnicima i gradonačelnicima partnerskih zajednica, gdje su razmijenili ideje i očekivanja ovog novog modaliteta saradnje kroz USAID projekat „Diaspora Invest“.
„USAID projekat „Diaspora Invest“ će osnažiti kapacitete jedinica lokalne samouprave za efikasno uključivanje dijaspore u lokalni razvoj.  Zajedno sa partnerskim lokalnim zajednicama, USAID će podržati uspostavljanje lokalnih fondova za podsticanje investicionih projekata dijaspore u partnerskim lokalnim zajednicama. Radićemo na podršci jedinicama lokalne samouprave da podstaknu direktna ulaganja dijaspore i druge oblike doprinosa dijaspore lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju u svrhu omogućavanja novih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i intervencija u smislu transfera znanja, prema međusobno usaglašenim osnovama”, napominju iz Projekta.
20 partnerskih gradova i opština/općina potpisivanjem ovog sporazuma šalju jasnu poruku o spremnosti da budu atraktivna destinacija za ulaganja dijaspore, te potvrđuju svoju opredijeljenost otvorenoj i transparentnoj podršci privredi.
Današnji potpisnici, lokalni partneri projekta, su: Bosanska Krupa, Brčko Distrikt BiH, Cazin,  Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Maglaj, Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče. U narednom periodu se očekuje uspostava lokalnih fondova za podršku investicijama dijaspore, koji će biti finansirani od strane USAID projekta “Diaspora Invest” i partnerskih lokalnih zajednica.
Dijaspora invest3 Dijaspora invest4
Dijaspora invest1 Dijaspora invest2

Povezane vijesti

Odbijen zahtjev za kauciju: Benjamin Mendy ostaje u pritvoru

Jajce Online

Znate li za ljekovita svojstva magarećeg mlijeka? Litar košta 65 KM

Jajce Online

Uplakani Robinho osuđen na devet godina zatvora zbog silovanja Albanke

Jajce Online