Connect with us

Jajce

Jajce: Stručni razgovori o građi socijalističkog i osmanskog perioda

Avatar

Published

onU Jajcu je završeno dvodnevno savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine, čiji je domaćin bio Arhiv srednje Bosne. O temama Arhivska građa socijalističkog perioda, stanje, zaštita i korištenje, te arhivi i informatičko okruženje, zajedno s njima svoja iskustva podijelili su arhivski radnici iz zemalja okruženja, te Republike Turske.

Iako arhivska građa socijalističkog perioda čini praktično 75% građe u depoima arhiva u našoj, ali i zemljama okruženja, činjenica je da nema pažnju koju zaslužuje. Razlike nema u zemljama bivše Jugoslavije, pa čak ni u razlozima zbog kojih je tako, među kojima su često i politike. A zbog njene zanimljivosti i vrijednosti sačuvati je treba zarad nauke i budućnosti.
«Trudimo se da tu građu valorizujemo – ima je zaista mnogo i zaista treba naći naći prave načine da ona ostane zaštićena», kaže Miroslav Dučić, predsjednik Arhivističkog društva Srbije.
Kao jednu od mogućnosti, predsjednik Arhivskog udruženja BiH Izet Šabotić navodi preuzimanje te građe u arhivima: «To je jedan proces koji je trajan i obaveza arhiva».

Razgovaralo se i o vremenu u kojem je informatika ušla i u arhivske depoe te, po ocjeni stručnjaka, olakšala dostupnost brojnih dokumenata, od kojih su najčešći oni koji rješavaju životne probleme.
«Ljudi mogu dobiti odmah ono što im je potrebno u ostvarivanju nekih svojih prava imovinskih, pravnih ili svjedočanstava ostručnoj spremi», objašnjava Darko Rupčić, predsjednik Arhivskog vijeća RH.
Savjetovanju arhivskih radnika prisustvovali su i predstavnici turskih državnih arhiva, koji uskoro počinju implementaciju projekta čiji je značaj neprocjenjiv, a provodit će se narednih osam godina.
«Cilj je da se sva građa u arhivima BiH na osmanskom jeziku sredi, pročita i digitalizuje te da ostane u digitalnoj formi i sređena u izvornoj formi», navodi Saša Klepić, direktor Arhiva BiH.
Doc. dr. Ugur Unal, generalni direktor Turskih državnih arhiva ističe višestoljetnu naslonjenost jednih na druge: «U kulturnom, povijesnom i civilizacijskom kodu dijelimo istu kulturu i ti dokumenti nesumnjivo su jako bitni».
Nakon okončanja ovog projekta, brojni dokumenti iz osmanskog perioda, koji su do sada bili daleko od očiju javnosti, ali i istraživača, bit će dostupni.
 
 
(federalna.ba/foto: Tvrtko Zrile)

Comments comments
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement