Connect with us

BiH

JAJCE: Sutra izložba fotografija i etnografskih predmeta Tvrtka Zrile

Avatar

Published

onNeformalna koalicija organizacija „Zajedno“ iz Jajca, koja se bavi promicanjem mira, tolerancije, međuetničke snošljivosti i osuda zločina iz mržnje, organizira izložbu fotografija u povodu Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, dijaloga i razvoja.
Svečano otvaranje izložbe fotografija i etnografskih predmeta Jajca, autora Tvrtka Zrile bit će uprilićeno u subotu, 20. maja/svibnja 2017. godine, u holu Doma kulture Jajce s početkom u 17:30 sati.
Jajčanin Tvrtko Zrile, skoro cijeli svoj život posvetio je rodnom gradu.
Rođen je 1943 godine u Jajcu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Višu pedagošku školu hemija-OTO-fizika završio je u Beogradu 1968. godine.
Radio je jedno kratko vrijeme kao nastavnik, a zatim u republičkim i općinskim tijelima uprave kao tržišni inspektor, viši stručni suradnik za turizam, ugostiteljstvo i lokalni promet, te kao viši stručni suradnik za poslove obrazovanja,kulture, zdravstva i sporta.
Od ranog djetinjstva počeo je skupljati razne podatke o Jajcu i vrijedne starine. Fotografijom se bavi od gimnazijskih dana. Danas je Tvrtko najstariji turistički vodič i predsjednik Upravnog odbora JU “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”.
U Etnografskoj muzeju Jajca nalazi se preko 1.000 različitih predmeta koje je hroničar našeg grada prikupio. Posjeduje veliku zbirku knjiga, časopisa, dokumenata i ostale povijesne građe o Jajcu i nekoliko tisuća razglednica i fotografija Jajca.
Jedno vrijeme je bio i dopisnik Večernjeg lista oko 15 godina, a povremeno je pisao za tabloid AS i Oslobođenje, a zadnjih godina za Župni Vjesnik i portal Glas Jajca, gdje je objavio više stotina priloga.
Na više izložbi fotografija prikazao je slavni grad Jajce,njegovu ljepotu i burnu prošlost. Imao je dosta izložbi u Jajcu, Mostaru, Zenici, Sarajevu, Zagrebu i švedskim gradovima Palsboda, Gislaved i Norrkoping, za vrijeme izbjeglištva.
Značajne su izložbe fotografija „Jajce u doba Nikole Šopa“,koja je trajno izložena u rodnoj kući velikog pjesnika i izložba fotografija „Kulturno-povijesno naslijeđe Jajca“ , organizirana povodom manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2000.“ Za obe ove izložbe napravljeni su i katalozi.
Autor je izložbe fotografija Jajca u Parizu 2007., povodom kandidature Jajca na listu UNESCO-a ,surađivao sam na izradi monografije „Ono najbolje u BiH“,autora Ahmeda Bosnića, Stjepana Kljujića i Gorana Milića, pripremio sam fotografije za knjigu „Jajce 1878.-1941.“ Hazima Eminefendića,“Katolička crkva u jajačkom kraju“ Brune Ljubeza, Zbornik radova „Jajce 1396.-1996.“,Monografiju „Jajce“ Dubravka Lovrenovića i dr.
*1996. Autor je teksta i fotografija monografije Jajca.
*2000. Autor je teksta i fotografija nove monografije Jajce.
*2000. Snimio je i izdao prve razglednice Jajca i Dobratića nakon rata 1992.-1995. godine.
*2003. Napisao je tekst i izradio fotografije za turistički vodič Jajca.
*2004. Jedan je od autora turističke karte Jajca.
*2004.Izdao je album od 60 starih razglednica Jajca.
*2004. Na Investicijskoj konferenciji u Mostaru učestvovao je sa temom:  „Mogućnost razvoja turizma u Jajcu“.
*2008.Pripremio tekst i fotografije za novi turistički vodič Jajca.
*2008. Učestvovao je u izradi turističkog vodiča BiH u izdanju „Fortune“ iz Mostara.
*2008.Na jajačkom akademskom klubu održao predavanje na temu: „Turizam u Jajcu,šanse i mogućnosti“.
*2008.Bio je turistički konsultant u „Marketing projektu razvoja turističke destinacije Plivska jezera“,autora Alije Pozderca,međunarodnog eksperta za turizam i marketing.
*2009.Učestvovao sam u edukaciji  osoba koje su se pripremale za polaganje ispita za turističke vodiče.
Član je Udruženja Eko Pliva,član Skupštine Turističke zajednice KSB,Sekretar Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih rijetkosti Jajca, predsjednik UO Agencija,HKD Napredak,Jajačkog akademskog kluba i još nekih udruga.
Aktivan je kao turistički vodič, a pored izvještavanja o događajima u Jajcu u medijima završava Kroniku Jajca, u kojoj će, između ostalog, biti oko 3.000 podataka o Jajcu.
-S obzirom na iskustvo i poznavanje materije smatram da ispunjavam uvjeta za člana UO Agencije i da mogu doprinijeti radu ove, za Jajce veoma važne institucije, poručuje naš istaknuti građanin Tvrtko Zrile.
 
(Jajce Online)

SrodnoFeed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement