Connect with us

BiH

Jakob Finci: Država bi bila bolja da je vode vjerski lideri

Avatar

Published

onJakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, jučer je preuzeo predsjedavanje Skupštinom Međureligijskog vijeća BiH od Husejina Smajića, zamjenika poglavara Islamske zajednice u BiH.
Finci kaže da je prije 22 godine bio na toj poziciji.
 Urnek za svijet
– Vijeće smo formirali 1997. Tada sam izabran za prvog predsjednika. To je bilo vrijeme odmah nakon rata i bilo gotovo i nemoguće upotrijebiti riječ „pomirenje“. Rane su bile friške, krv se nije bila osušila. Sigurno je da je sada stanje mnogo bolje, dosta toga smo uradili. S duge strane, opšta situacija u svijetu s desničarima, s ljudima koji ne razumiju da drugi i drugačiji mogu da budu isti i da treba da dijelimo isti prostor, teža je. Zato sam stava da je međureligijska saradnja u BiH nešto što može biti urnek cijelom svijetu. Nije čudo da naše Međureligijsko vijeće uživa veliku pažnju i poštovanje u cijelom svijetu zbog zajedničkog rada na rješavanju mnogih problema.
 Miješaju li se vjerski poglavari, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić i mitropolit dabrobosanski Hrizostom u politiku i koliko?
– U BiH, kao i mnogim drugim zemljama, vjera je odvojena od države. Drugim riječima, religija je za vjerske zajednice, a politika je za državu. Pokušavamo da se ne miješamo u politiku. Nažalost, politika se više nego što treba miješa u rad vjerskih zajednica uglavnom kada je vrijeme izbora. Ali, to je nešto s čime živimo.
Kada je riječ o miješanju vjerskih lidera u politiku, tu se najbolje može preslikati ona izreka „Neka visi Pedro!“ Važno je naći dežurnog krivca. To sigurno nisu vjerski lideri. Nigdje ne možete pronaći neku njihovu izjavu u kojoj se govori da oni koji nisu s nama, trebaju da se sklone. Vjerski lideri da preuzmu vodstvo u državi, sigurno bi bila bolja. Oni se drže za svetu knjigu i nemoguće je na nekoga od njih uprijeti prstom i reći: Eto ga, on meni to propovijeda, a krade. To i opravdava postojanje vjere, vjerskih zajednica, crkava, džamija. To je nešto što je trajno.
Jedni s drugima
Kako onda gledate na zajednički rad vjerskih zajednica u BiH?
– Mislim da je ostavio veliki trag. Ne treba zaboraviti da u ovom strašnom ratu u Sarajevu nije srušena nijedna crkva bez obzira na to što smo bili u opsadi i što je mogao neko da očekuje osvetu. Ništa od toga nije se desilo, što je rijetkost u historiji ratovanja na ovakav način.
Kažete da vjera nije ta koja dijeli BiH, nego politika?
– Sigurno je tako. Čini mi se da je rađanje nade u bolje sutra to što nas može da pokrene s mjesta. Bolje sutra nije odlazak u Njemačku, nego vratiti se životu kakav je bio ovdje, ne životu jednih pored drugih, nego životu jednih s drugima. Vjera nije ta koja bilo kome na tom putu smeta i koja kvari naše odnose, jer se svi kunemo u jednog Boga, samo na različite načine.
Svi moraju biti ravnopravni
 Presuda „Sejdić-Finci“ i dalje je mrtvo slovo na papiru. Kako se osjećate?
– Onog momenta kada naši političari stvarno budu željeli da uđemo u Evropsku uniju, morat će implementirati tu presudu. Bez toga ne možemo biti ni zemlja kandidat. Građani naše zemlje moraju biti ravnopravni, pa i Sejdić i Finci moraju biti ravnopravni sa svima ostalima.
 Ideja komšiluka
– Međureligijsko vijeće BiH radit će na ideji komšiluka, koji je u našoj zemlji uvijek bio pojam zajedničkog življenja na maloj teritoriji. Sjetimo se poplava, kada su upravo komšije, ne obazirući se na to ko je koje vjere i nacionalnosti, jedni drugima pomagali. Tada se pokazalo da BiH samo zajedno može izaći iz najvećih problema.
Rješenje nije u tome da svi Bosanci i Hercegovci počnu raditi u Njemačkoj, Švicarskoj ili nekim drugim zemljama.
 
 
(avaz)
Objava Jakob Finci: Država bi bila bolja da je vode vjerski lideri pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement