Connect with us

Jajce Online

Janjske otoke: Odmor u srcu prirode

Avatar

Published

on

Ako ste razmišljali o jednodnevnom izletu, predlažemo Vas da posjetite Janjske otoke. Prirodna bajka na izvoru rijeke Janj neotkriveno je bogatstvo prirode u Bosni I Hercegovini.

Ovo čudo prirode kraškog svijeta, uz bujno zelenilo, kaskade, potoke i male vodopade je mjesto gdje ćete se moći rashladiti na rijeci čija temperatura, bez obzira na godišnja doba uvijek iznosi oko 7 stepeni Celzijusevih.

Janjske otoke izuzetno su bogate biljnim i životinjskim svijetom, pogotovo šumom i ribom. Janjske otoke poznate su i po najvećem diverzitetu mahovine u državi jer broje preko četrdeset vrsta raličitih mahovina.

Foto: Zlatan Lipljanac

Prašuma Janj još je jedno prirodno bogastvo u nizu ljepota Janjskih otoka koje oduzimaju dah svim posjetiocima ove jedinstvene oaze mira. Prašuma Janj je jedna od najpoznatjih i bogatijih prašuma na teritoriji Bosne i Hercegovine, zajedno sa prašumama Perućica i Lom. Na sajtu Turističke organizacije Republike Srpske prašuma Janj i Janjske otoke su uvrštene u ponudu eko turizma.

Pored sitnih rukavaca, na teritoriji Janjskih otoka postoji i veliki vodopad do kojega se može doći samo uz upustva mještana, jer se skreće sa turističke staze koja je obiježena turističkim putokazima. Do velikog vodopada, u Šipovu i na Janjskim otokama poznatom kao „vodopad kod Bukve”, dolazi se kroz dvorište jednog od žitelja Janjskih otoka.

Foto: Zlatan Lipljanac

Rijeka Janj pooznata je kao jedna od najhladnijih rijeka u BiH, pa je ova jedinstvena lokacija idealno mjesto za odmor tokom ljetnih mjeseci jer Vam nikada neće biti vruće na Janjskim otokama. Noću temperatura pada na 10 stepeni celzijusovih, pa se spremite na veliku razliku temperature čak i tokom ljeta.

Pored predivnog prirodnog ambijenta, Janjske otoke poznate su i po seoskom turizmu. Na ovoj lokaciji dostupne su i vikendice za najam radi bijega od svakodnevnice grada, a za one koji nisu u mogućnosti da izdvoje nekoliko dana za odmor, na Janjske otoke možete doći samo na kafu ili na domaći obrok u jednu od dvije gostionice Piljić koje nude autentični gastronomski doživljaj ovog prijedjela.

Foto: Saška Subić

Na Janjskim otokama nekoliko godina unazad aktuelan je bio i festival zabave, ekologije i turizma “Z.E.T. od Šipova” koji je učinio dosta na promociji turizma ove jedinstvene lokacije.

 

 

(zadobardan.com)

Objava Janjske otoke: Odmor u srcu prirode pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement