7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
BiH

Je li moguća izmjena Izbornog zakona koja bi odgovarala svima

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine bit će samo konzultant u pripremi izmjena Izbornog zakona BiH na kojima će raditi Interresorna radna skupina koju čine članovi Parlamenta i Vijeća ministara.

[embedded content]

Imajući u vidu rezultate prethodnih parlamentarnih tijela koja su radila na izmjenama Izbornog zakona, veliko je pitanje može li ova radna skupina postići izmjene koje su prihvatljive za sve?

Izostanak članova SIP-a iz Interresorne radne skupine koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona u SNSD-u pravdaju riječima da pojedini članovi te institucije nemaju nikakvo iskustvo u toj oblasti.

“Pa kad a se tome doda i politička pripadnost ili jasna profiliranost potpuno su sami sebe diskfalificirali, odnosno, politička većina koja ih je izabrala samim tim ih je diskfalificirala iz posla u izradi Izbornog zakona”, smatra zastupnica SNSD-a u PSBiH Snježana Novaković Bursać.

Kao članovi Skupine ili konzultanti, bez SIP-a se ništa ozbiljno se ne može uraditi u izmjenama Izbornog zakona, kažu u SDA.

“Oni su operativa, oni su neminovni da prisustvuju sjednicama da savjetodavno ili na drugi način dajz prijedloge, kad je u pitanju izmjena Izbornog zakona, drugo je imati neke političke stavove, a drugo je biti operativac”, smatra zastupnik SDA u PS BiH Adil Osmanović.

Iz Vijeća ministara članovi povjerenstva su Vjekoslav Bevanda, Staša Košarac i Dževad Mahmutović.

Predsjedatelj Vijeća ministara kaže da ne vidi ulogu SIP-a u kreiranju Zakona.

“SIP je netko tko provodi izborni zakon, da se pobrine da se sve provede u skladu sa zakonom, i baš ne vidim neku njihovu važnu ulogu u kreiranju zakonskog rješenja. U tehničkom dijelu, kao što će se konzultirati i neki drugi, mislim da ce se konzultirati i njih”, stava je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Opozicija, u Parlamentu ovoj grupi predviđa neuspjeh, tim prije što je ključna institucija za provođenje izbora isključena iz donošenja Izbornog zakona.

“Članovi Izborne komsiije ne mogu biti zakonodavci, to je parlament ali nitko bolje od njih u praktičnom smislu ne zna što su anomalije koje treba popraviti”, rekao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH u PS BiH.

S njim se slaže i zastupnik DNS-a u PS BiH Nenad Nešić.

“Da se formira radno tijelo bez onih koji provode izbore, i koji kontroliraju tijek izbora, proglašavaju rezultate izbora, ja smatram da to nema smisla”, govori Nešić.

Potvrđuje ovo i bivši član SIP-a, koji kaže da je politika previše uzela maha.

On, pak, očekuje da će pridruženi članovi, poput SIP-a, nevladinog sektora biti od koristi.

“Prethodna Interresorna radna skupina koja je foprmirana 2014. godine, ona je faktički posotjala četiri godine, ništa nije napravila, kad je u pitanju izmjena Izbornog zakona, implementacija odluka Ustavnog suda, Europskog suda za ljudska prava…”, kazao je Vehid Šehić iz koalicije Pod lupom.

Pravni okvir po kojem su provedeni prošli izbori sadrži brojne slabosti i one moraju biti ispravljene, a 2021. je ključna godina za to, poručili su iz međunarone zajednice.

Prilika, kažu, ne smije biti propuštena.

BHRT

The post Je li moguća izmjena Izbornog zakona koja bi odgovarala svima appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Zbog golotinje kažnjene sa po 450 evra u Crnoj Gori

Jajce Online

Njemačka povećava minimalac, profitirat će preko šest miliona radnika

Jajce Online

Kako poznati provode Božić: Draško uživao s bakom, a evo i ko je nazdravio sam sebi

Jajce Online