Connect with us

BiH

Jedan razlog za rast cijene gasa u Federaciji BiH

Avatar

Published

onOd prvog maja cijena gasa iznosit će 64 feninga po standardnom metru kubnom, bez uračunatog poreza na dodanu vrijednost.
Domaćinstva koja koriste ovaj energent plaćat će cijenu uvećanu za 25 posto, poručuju iz Sarajevogasa.
“Fakture koje su do sada plaćali iznosile su 67 feninga, sa ovim povećanjem koje će doći njihova krajnja cijena plaćanja će biti 84 feniga. Kada je velika privreda, odnosno industrijski potrošači, trenutna cijena je 87 feninga, nakon povećanja cijene bit će marku i 4 feninga”, pojasnila je Nihada Glamoč, direktorica Sarajevogasa.
Iz BH-Gasa poručuju da je zahtjev za povećanjem cijene zasnovan isključivo na prošlogodišnjem rastu cijena nafte i naftnih derivata, zbog čega je povećana i ruska nabavna cijena ovog energenta.
“Treba pratiti kretanja svih cijena, po Eurostatu pogledajte sad ćemo biti vjerovatno sedmi po jeftinoći od 30-ak zemalja. Ne možete vi na neke stvari jednostavno utjecati, naravno prilagođavate se, nastojite da upravljate firmom što s manje troškova, da taj dio ne opterećuje na koji mi možemo utjecati direktno, tako da jedini razlog je rast ruske cijene”, kazao je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.
Zbog razlike između nabavne i prodajne cijene gasa, kompanija BH-Gas već neko vrijeme suočava s enormnim gubicima, mjesečno i do dva miliona KM, te je povećanje veleprodajne cijene bilo neminovno, tvrde u Vladi Federacije BiH.
“Već tri mjeseca subvencionira sa delegiranim gubitkom preko šest miliona privrednog društva BH-Gas, baš iz razloga da ne bude povećanje, a kada je delegirano, bilo je vrijeme kada nije donesen budžet, kada penzioneri nisu bili sigurni da će dobijati penziju i oni svi korisnici gasa kao energenta za grijanje, pa i privredni subjekti u industrijskom sektoru koji koriste gas, bili su pošteđeni povećanja cijene”, izjavio je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH.
Da BiH nema valjanu energetsku strategiju stav je profesora Envera Kazaza, zbog čega ovisimo od uvoza energenata.
“Ozbiljna strategija da pređete na ekološku energiju, ozbiljna strategija da razvijete mjere štednje energije i strategija da građani BiH budu zaštićeni od ovakvog divljanja tržišta”, mišljenja je Kazaz.
Posljedice povećanja cijene gasa u narednom periodu najviše će osjetiti privredni subjekti, koji gas koriste za proizvodnju, što bi se u konačnici ipak moglo odraziti na rast cijena proizvoda koje kupuju građani.
 
 
(N1)
Objava Jedan razlog za rast cijene gasa u Federaciji BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement