Connect with us

Jajce Online

Jedinstveno djelo: Promovirane “Seoske strahote”, knjiga horor-bajki A…

Avatar

Published

onU katalogu Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH ne postoji knjiga kao što su “Seoske strahote” Admira Delića. To je ilustrovana zbirka priča, koje se najbliže mogu okarakterizirati horor-bajke. Iako su bajke nisu baš za čitanje djeci pred spavanje, iako je riječ o hororu u njemu je obilje humora.
– Inspiracija za knjigu su priče mog rahmetli djeda Abdulaha, koji je bio vodeničar u selu Tojšići kraj rijeke Gribaje. On je zajedno s komšijama iz sela pričao i slušao horor priče, a njih je prenosio i nama djeci. Na osnovu tih njegovih vještica, lampira i vukodlaka, napravio sam neki novi svijet sa 40-ak čudovišta i smjestio ih na mapu, koja je smještena u dolini rijeke Gribaje – priča Admir Delić, čija je knjiga večeras promovirana u Narodnom pozorištu Tuzla pred velikim brojem posjetilaca.
– Knjiga je temelj za jedan veći projekat i na nju će se nastavljati sva moja djela koja će uslijediti. Ovo je historija i temelj za moj stripovski univerzum – kaže Delić.
Riječ je u novinaru, ilustratoru i crtaču stripova, koji je do sada ilustrovao knjige, prospekte, plakate za predstave i brošure, a nacrtao je i strip na temu genocida u Srebrenici “Prešli su”, za koji je scenarij napisao Samir Karić.
– Na jednoj strani imamo kratku priču, pisanu našim narodnim jezikom, a na drugoj strani ilustraciju čudovišta o kojem se govori. Riječ je o autoru koji ima veliku maštu i zaista su rijetki ljudi koji mogu na ovakav način donijeti nove ideje, a sve na temelju naše usmene tradicije – rekao je promotor knjige, novinar Samir Karić.
 
 
(Faktor.ba)
Objava Jedinstveno djelo: Promovirane “Seoske strahote”, knjiga horor-bajki Admira Delića pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement